KOLLUMERPOMP – Zaterdag 4 mei. Onder grote belangstelling werd de Nationale Herdenking bij het verzetsmonument op de Soensterdijk onder Kollumerpomp herdacht. Na een stille tocht vanaf de Willem Loréweg bij Kollumer Oudzijl naar het verzetsmonument op de Soensterdijk onder Kollumerpomp.
Bij het verzetsmonument aangekomen werd er gepaste muziek gespeeld door “Bazuin” Triemen/Westergeest en “Wilhelmina” uit Kollum. Wethouder Bert Koonstra van de gemeente Noardeast-Fryslân hield een korte toespraak. Na deze toespraak werd door Hester van der Veen uit Kollumerpomp een prachtig gedicht voorgedragen. “Vrijheid”.
Om 20.00 uur klonk het hoornsignaal door Hein Adema (kleinzoon van H. de Bruin), gevolgd door twee minuten stilte. Na deze twee minuten stilte werd de “Taptoe Infanterie” gespeeld. Aansluitend speelde Wilhelmina twee coupletten van het Wilhelmus en was er de krans-en bloemlegging. De krans werd aan de voet van het monument aangereikt aan Wethouder Bert Koonstra door twee kinderen uit Kollumerpomp, Steijn Thiesinga en Mike Veenstra. Aansluitend volgden andere organisaties zoals Comité 1940 – 1945. Familieleden van mensen in het verzet 1940-1945. Dorpsbelang Kollumerpomp. Oranjecomité Kollum en Vereniging Plaatselijk Belang Kollum.
Vervolgens kon iedereen persoonlijk bloemen leggen bij het monument waarna de plechtigheid werd beëindigd. In het bijzonder worden elk jaar de namen op het monument aan de Soensterdijk herdacht, Gerrit Bleeker, Heine de Bruin, Jacob de Graaf en Pieter Postma. In de nacht van 13 op 14 april 1945 raakten zij als strijders van de Binnenlandse Strijdkrachten in gevecht met Duitse soldaten bij het sluizencomplex bij Dokkumer Nieuwe Zijlen. Zij betaalden de hoogste prijs, zo kort voor de bevrijding. Achter deze vier namen, schuilt een verhaal. Een verhaal van een mens die onze vrijheid heeft betaald met zijn leven. Een verhaal van een mens die gemist werd door degenen die achterbleven. “Laten we samen hopen, dat wij hier altijd stil bij blijven staan”.
Gedicht Vrijheid voorgedragen door: Hester van der Veen Groep 7 uit Kollumerpomp.
De oude man verstopte joden op zijn zolder, drukte illegale kranten en hielp Engelse piloten. Hij loog voor het leven. Hij loog voor de vrijheid.
De vrouw in de kelder liet wanneer de vliegtuigen overvlogen bange mannen, vrouwen en kinderen schuilen voor de bommen. Zij stond voor het leven. Zij stond voor de vrijheid.
De jongen net achttien opgeroepen om te vechten aan het front nam afscheid van zijn moeder en zou haar nooit meer zien. Hij vocht voor zijn leven. Hij vocht voor de vrijheid.
Deze helden gewone mensen zoals jij en ik kozen ervoor te vechten voor de vrijheid. Als een van deze helden hier niet voor had gekozen was mijn opa dan geboren? Had ik dan geleefd?