Hennepolie en CBD-olie, twee soorten cannabisolie, zijn goed voor sporters. De hennepolie omdat ze rijk is aan voedingsstoffen, de CBD-olie omdat ze onder andere blessures sneller herstelt. Deze oliën zijn dan ook in opmars in de sportwereld. De versoepelde wetgeving rond de verkoop van cannabisolie en de grotere interesse voor natuurlijke producten maakt ze geliefd bij atleten.
Er heerst veel verwarring rond cannabisolie. De mannelijke en vrouwelijke cannabisplant hebben verschillende eigenschappen maar dat is niet voor iedereen duidelijk. De vrouwelijke cannabisplant is de marihuanaplant die veel THC bevat. Die THC veroorzaakt een high of stoned gevoel. De mannelijke cannabisplant is de hennepplant. Die bevat nauwelijks THC maar wel veel cannabinoïde. Deze cannabinoïde zou helend werken. Van de toppen van de plant maakt men CBD-olie, van de zaden hennepolie. De zaden bevatten geen cannabinoïden. Daarom is het effect van hennepolie heel verschillend van dat van CBD-olie.
Atleten combineren het trainen steeds met een uitgebalanceerd dieet. Hennepolie past daar perfect in. Ze bevat immers aminozuren en enzymen zoals globuline en lecithine. Moeilijke namen voor stoffen die het immuunsysteem versterken, weefsels herstellen en de lever goed doen werken. Hennepolie bestaat voor drie vierde uit meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren heeft de mens nodig maar hij maakt ze niet zelf aan. Je vindt ze in onder andere vis maar voor wie geen vis lust, vegetariër of veganist is, is hennepolie, als puur plantaardig product, een goed alternatief. Een sporter zal hennepolie dus gebruiken in de keuken.
Hoewel het mogelijk is, wordt CBD-olie niet zo vaak verwerkt in maaltijden. Meestal laat de gebruiker enkele druppels op zijn tong druppelen. De edibles waarbij de cannabinoïde in snoepjes verwerkt wordt, zijn ook populair. De ontstekingsremmende werking van CBD-olie is een belangrijke reden waarom sporters deze olie gebruiken. Ze versnelt het herstelproces en zal tijdens dat herstelproces zelfs de spieren doen groeien. Eveneens verlicht CBD de pijn. Deze pijn kan ontstaan bij atleten die te hard trainen. Verder helpt CBD-olie om beter te slapen en de eetlust te verminderen zodat men minder snel naar tussendoortjes grijpt. Het endocannabinoïdesysteem wordt in balans gebracht zodat uithoudingsvermogen en de algehele conditie van de atleet toeneemt.
Atleten die vaak reizen moeten er rekening mee houden dat CBD-olie niet in alle landen legaal is of zich in een grijze zone bevindt. Als je bijvoorbeeld België doorkruist op weg naar een ander land en de politie stoot bij een wegcontrole op CBD-olie kan deze in beslag genomen worden. Ook inzake doping gelden strenge regels. Hoewel CBD-olie amper THC bevat zitten er wel sporen van in. Deze kunnen de reden zijn van een positieve uitslag bij een dopingtest. Atleten stoppen best met CBD-olie enkele weken voor een belangrijke wedstrijd.
De hennepplant bestaat uit veel voedzame en helende stoffen waarvan hennepolie en CBD-olie gemaakt wordt. Sporters hebben er zeker baat bij dit voedingssupplement te gebruiken maar het is geen wondermiddel. Het vervangt nooit een training of een gezond voedingspatroon.
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.