HaZ-initiatiefnemer Verbeek: “Plan oanpasse, want mei dit beslút is it gebiet net holpen” · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

HaZ-initiatiefnemer Verbeek: “Plan oanpasse, want mei dit beslút is it gebiet net holpen”

woensdag 12 juni 2024

HOLWERT – Het nieuws dat Holwerd aan Zee niet doorgaat, zorgt voor uiteenlopende reacties. Van berusting tot strijdbaarheid. Zo ziet initiatiefnemer het Marco Verbeek het besluit niet als een definitief einde. “We moeten het plan aanpassen.”

Een opgave. Zo noemt Marco Verbeek, initiatiefnemer van Holwerd aan Zee, het vervolg van Holwerd aan zee, nu er een streep gaat door het initiële plan. “Dit is namelijk niet einde verhaal. We moeten gaan kijken wat er wél kan.”

De initiators van het project buigen zich nu over een binnendijkse variant; een meer dat nabij het dorp zou moeten komen te liggen. “Onderzoek laat zien dat het te realiseren is. Er blijft dus veel over waar je iets mee kan. We zullen dus gesprekken moeten voeren om te kijken wie dat kan financieren.”

‘Was een mooie kans’

Linda-Rose Santhagens van Rijkswaterstaat Noord-Nederland zegt eveneens dat dat het plan technisch haalbaar is. “Maar als er geen eigenaar te vinden is, dan lukt het niet. Het is vooral jammer voor de natuurontwikkeling, dat het binnenmeer met getijdenwerking niet doorgaat. Dit was een mooie kans.” Santhagens vindt het te vroeg om te kijken naar een mogelijk vervolg.

“Het jammer om tot deze conclusie te komen”, zegt gedeputeerde Sijbe Knol over het besluit. “Maar er is een tekort van 60 miljoen euro. Dat is treurig, maar het zorgt ook voor duidelijkheid.” Over de beschikbare 70 miljoen euro zegt hij: “Die komt onder meer voort uit de regiodeal, de Postcodeloterij, en het Waddenfonds. En dat geld was bedoeld voor de natuurlijke variant. Niet voor het mogelijke nieuwe plan van de initiatiefnemers.”

De tien miljoen van de provinciale staten gaan daar dan ook niet automatisch naartoe. “Er zijn meer opgaven in dit gebied waar het naartoe zou kunnen. Zoals de dijkverhoging en -versterking, de Dongeradielen en de veerverbindingen naar Ameland”, zegt Knol. “Er speelt genoeg buiten Holwerd aan Zee.”

Grote teleurstelling: “Mar opjefte bliuwt stean”

Verbeek erkent dat de teleurstelling groot is vanwege de uitkomst. “Natuurlijk. We hebben elf jaar aan Holwerd aan Zee gewerkt. Het is jammer dat het dan zo strandt.” Toch blijft Verbeek strijdbaar. “We moeten de plannen aanpassen. De opgave blijft in ieder geval staan. Want met dit besluit is het gebied niet geholpen.”

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
HaZ-initiatiefnemer Verbeek: “Plan oanpasse, want mei dit beslút is it gebiet net holpen” · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?