HOLWERT – Het nieuws dat Holwerd aan Zee niet doorgaat, zorgt voor uiteenlopende reacties. Van berusting tot strijdbaarheid. Zo ziet initiatiefnemer het Marco Verbeek het besluit niet als een definitief einde. “We moeten het plan aanpassen.”
Een opgave. Zo noemt Marco Verbeek, initiatiefnemer van Holwerd aan Zee, het vervolg van Holwerd aan zee, nu er een streep gaat door het initiële plan. “Dit is namelijk niet einde verhaal. We moeten gaan kijken wat er wél kan.”
De initiators van het project buigen zich nu over een binnendijkse variant; een meer dat nabij het dorp zou moeten komen te liggen. “Onderzoek laat zien dat het te realiseren is. Er blijft dus veel over waar je iets mee kan. We zullen dus gesprekken moeten voeren om te kijken wie dat kan financieren.”
Linda-Rose Santhagens van Rijkswaterstaat Noord-Nederland zegt eveneens dat dat het plan technisch haalbaar is. “Maar als er geen eigenaar te vinden is, dan lukt het niet. Het is vooral jammer voor de natuurontwikkeling, dat het binnenmeer met getijdenwerking niet doorgaat. Dit was een mooie kans.” Santhagens vindt het te vroeg om te kijken naar een mogelijk vervolg.
“Het jammer om tot deze conclusie te komen”, zegt gedeputeerde Sijbe Knol over het besluit. “Maar er is een tekort van 60 miljoen euro. Dat is treurig, maar het zorgt ook voor duidelijkheid.” Over de beschikbare 70 miljoen euro zegt hij: “Die komt onder meer voort uit de regiodeal, de Postcodeloterij, en het Waddenfonds. En dat geld was bedoeld voor de natuurlijke variant. Niet voor het mogelijke nieuwe plan van de initiatiefnemers.”
De tien miljoen van de provinciale staten gaan daar dan ook niet automatisch naartoe. “Er zijn meer opgaven in dit gebied waar het naartoe zou kunnen. Zoals de dijkverhoging en -versterking, de Dongeradielen en de veerverbindingen naar Ameland”, zegt Knol. “Er speelt genoeg buiten Holwerd aan Zee.”
Verbeek erkent dat de teleurstelling groot is vanwege de uitkomst. “Natuurlijk. We hebben elf jaar aan Holwerd aan Zee gewerkt. Het is jammer dat het dan zo strandt.” Toch blijft Verbeek strijdbaar. “We moeten de plannen aanpassen. De opgave blijft in ieder geval staan. Want met dit besluit is het gebied niet geholpen.”