Harkema Opeinde klautert zich naar punt tegen Smilde’94 · Foto('s): Klaas Dijkstra
  Klaas Dijkstra

Harkema Opeinde klautert zich naar punt tegen Smilde’94

maandag 18 april 2016

Voor de tweede week op rij werd er zondagmiddag op sportpark De Bosk niet gescoord. Na de 0-0 tegen SVMH kwam Harkema Opeinde dit weekeinde met Smilde’94 in een doelpuntloze remise overeen. Het was een klein wonder dat de brilstand na negentig minuten nog intact was. Beide teams kregen enkele uitgespeelde kansen, waarbij gezegd moet worden dat de thuisploeg het meest tevreden mocht zijn met de puntendeling.

De Harkemasters begonnen heel aardig aan het duel, dat voortreffelijk geleid werd door arbiter Alberts uit Zevenhuizen. Een prima steekpass van Chris Hoeksma verschafte Wilbert Huitema in de vierde minuut een ideale scoringskans. Oog in oog met de Drentse goalie zag Huitema zijn inzet naast verwerkt worden door keeper Blaauw. Acht minuten later was het Gerard Spinder die een voorzet van de uitglijdende Chris Hoeksma verkeerd op het hoofd kreeg, waardoor de bal voorlangs zeilde. Smilde liet zich – in tegenstelling tot de eerdere wedstrijd dit seizoen – geen moment terugzakken en ging ook vol op zoek naar de voorsprong. De voorhoede van de Smildegers: Stefan Klok, Patrick Speelman en Roy Jongsma; stuk voor stuk kregen ze op z’n minst een kans de wedstrijd open te breken. ‘De Heide’  werd steeds verder teruggedrongen. Nadat Albert Veenstra op slag van rust een vrije schietkans van Leon Knol met een prima tackle verijdelde, gingen de ploegen de rust in zonder doelpunten.

Ook in de tweede helft was het aanvankelijk Smilde dat de dienst uitmaakte. Uitgespeelde kansen creëerden de bezoekers niet, maar Harkema haalde wel opgelucht adem toen een buitenspeldoelpunt van de Drenten in de 64e minuut werd afgekeurd. Vanuit de vrije trap die Harkema-Opeinde vanwege het afgekeurde doelpunt kreeg, kwam de bal terecht bij Sjirk Bruining, die plotseling vrije doorgang kreeg naar het vijandelijke doel. Bruining hielp de opgelegde mogelijkheid om zeep door hoog over te schieten. Twee minuten later was het wel raak door Wilbert Huitema, maar net als aan de overkant werd deze treffer afgekeurd vanwege buitenspel. Nadat Patrick Speelman in de 74e minuut nog een aardige schietpoging vanaf de rand van het strafschopgebied net naast het doel zag verdwijnen, werd de thuisploeg vijf minuten later voor de laatste keer gevaarlijk. De ingevallen Wesley de Vries stuurde Wilbert Huitema weg. Ternauwernood kon keeper Blaauw de poging van Huitema pareren. In de laatste tien minuten was het enkel Smilde dat de klok sloeg. De Harkemasters – spelend op het tandvlees, onder meer door twee geblesseerde uitvallers – hielden het doel met kunst- en vliegwerk schoon. Dat was mede te danken aan de schotloosheid van de gasten. In deze fase leek het bijna of weigerden de Smildegers de trekker over te halen.

De keihard werkende Harkemasters konden daarom leven met het puntje. Dat veranderde enigszins na het horen van de andere uitslagen in 4B. De staartploegen roerden zich weer behoorlijk. Dit betekent dat ‘De Heide’  zich ondanks een redelijk puntenaantal van 27 nog geenszins veilig mag noemen. De uitwedstrijd tegen ODV van komend weekeinde is hierdoor van eminent belang voor het restant van de competitie.

© Verslag: Klaas Dijkstra

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 09:00