DOKKUM – Hanneke Jouta van de FNP is kandidaat wethouder voor de gemeente Noardeast-Fryslân. Jouta volgt hoogstwaarschijnlijk Aant Jelle Soepboer op, die de gemeentelijke politiek verlaat voor Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt.
Dit is een artikel van Omrop Fryslân.
Jouta heeft met haar man een bedrijf in brandhout. Ze is naar eigen zeggen opgegroeid met de Friese taal en cultuur en kwam zo bij de FNP terecht. Vanaf 2006 zit ze in de gemeenteraad voor die partij, eerst nog in de gemeente Ferwerderadiel. Ze ging onder andere over de portefeuille wonen.
De tekst gaat verder onder de video.
Soepboer was anderhalf jaar wethouder in de gemeente Noardeast-Fryslân. Een tijd waar hij zaken in gedaan heeft gekregen, maar ook zaken niet af heeft kunnen maken. Zijn protefeuille: ‘mienskip’, cultuur, beheer en milieu.
“Yn it oardel jier ha wy in hiel soad opsette kinnen”, zegt Soepboer zelf. “Dêr kin myn opfolger hiel goed mei fierder.”
Maar waar moet die opvolger precies mee verder? Een van die zaken is een waar geen einde aan lijkt te komen. Het multifunctioneel centrum It Spektrum in Burdaard, dat veel voorzieningen heeft, is te groot en niet rendabel. Dat was de conclusie van de gemeenteraad Noardeast-Fryslân.
Het centrum werd in 2011 opgezet, maar zou te groot zijn om de exploitatie rond te krijgen. Er leek een oplossing te zijn, maar nu is de sloop toch weer een optie. De lening van de Bank Nederlandse Gemeenten wordt volgend jaar opgezegd als er geen structurele oplossing wordt gevonden. Daar ligt een uitdaging, die na 23 oktober voor Hanneke Jouta is.
In Kollum stonden bewoners aan de Valkenhof afgelopen week raar te kijken toen de gemeente ineens de speeltoestellen weg had gehaald. Slechte communicatie, geeft wethouder Soepboer toe. “Buertbewenners wienen yndie net goed ynformearre oer de ferpleatsing.”
De kwestie lijkt daarmee afgewikkeld. Mocht het wel een staartje krijgen, dan mag Jouta haar daar mee bezighouden.
In de communicatie liep het wel vaker spaak. De gemeente en verantwoordelijk wethouder Soepboer wisten omwonenden niet te overtuigen van het belang van de evenementenpilot in het Tolhuispark in Dokkum.
Het gevolg was dat de pilot niet doorging. Dat terwijl de gemeente het voornemen had om het evenementenbeleid juist duidelijker te maken. Locaties aanwijzen met duidelijke grenzen en geluidsnormen. De gemeente heeft daarom nog wel een locatieprofiel gemaakt voor het Tolhuispark.
Communicatie blijft moeilijk, zei Soepboer over dat proces. “It is gewoan hiel lestich, benammen as it oer in hiel soad skieven giet.”
Een opsteker voor de dorpen in de gemeente was de subsidie van 1.500 euro voor het organiseren van het dorpsfeest. Met cultuur in de portefeuille ook een ‘boppeslach’ voor Soepboer. “Sokke feesten binne wichtich foar de gearhing en foar de leefberens, en we sjogge dat dy ûnder druk stiet”, zei hij in maart.
De nu-nog-wethouder liet ook weten dat gekeken wordt naar een collectieve verzekering voor optochten met versierde wagens. Het was toen nog niet duidelijk of die er ook zou komen.
Waar Jouta zich niet meer druk om hoeft te maken zijn de plaatsnaamborden. Onder Soepboer is ook het laatste plaatsnaambord, dat van Nijewier, veranderd in een Friestalige. Sinds 1 januari van dit jaar is op de meeste plekken in Noardeast-Fryslân de eerdere Friese naam de officiële.