Een grote stap op weg naar een gezonder Nederland. Dat is volgens GGD GHOR Nederland directeur Hugo Backx het vrijdag gepresenteerde Nationaal Preventieakkoord. “Met dit preventieakkoord zijn we een beweging gestart. Een beweging op weg naar een gezonder Nederland. Voor het eerst zijn er landelijke concrete doelen afgesproken om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik drastisch terug te dringen. Door meer dan vijftig partijen uit het onderwijs, de zorg, het bedrijfsleven, de sport, de overheid en maatschappelijke organisaties”.
GGD Fryslân ondersteunt dit akkoord
GGD Fryslân is blij met dit nationale akkoord en ondersteunt het. Directeur Margreet de Graaf: “de afgelopen jaren zien we de aandacht in de gezondheidszorg steeds meer verschuiven naar preventie. In de breedste zin van het woord. Hoofdthema’s zijn vaak roken, alcohol en overgewicht. We zijn dan ook blij dat staatssecretaris Blokhuis de komende jaren zo fors inzet op preventie. Dat sluit mooi aan bij de ambities in Fryslân. We hebben dan ook trots met hem de Friese voorbeelden gedeeld, toen hij aanwezig was op onze bijeenkomst Nuchter en Vitaal (Noordwolde, 12 november jl.)”.
Grote ambities
De ambities in het Nationaal Preventieakkoord zijn groot. In 2040 willen de partijen:
– Een rookvrije generatie. Dat betekent dat op dat moment geen kind meer rookt of ooit nog gaat roken.
– Dat een kwart minder mensen lijdt aan overgewicht. En dat 40% minder mensen lijden aan ziekten gerelateerd aan obesitas. Zoals diabetes, hart-, vaat-, en leverziekten.
– Bijna een halvering van het aantal mensen dat overmatig alcohol drinkt. En dat geen zwangere of jeugd jonger dan 18 drinkt.
Landelijke en lokale actie
Een belangrijk deel van het resultaat kan behaald worden dicht bij de mensen, dus in de regio, in de wijken en door problemen in samenhang aan te pakken. GGD GHOR Nederland noemt een aantal voorbeelden in het land waar al een start gemaakt is in samenwerking met andere partijen. Een van die voorbeelden is Friesland, met Vitale Regio. Margreet de Graaf: “samen met de Friesland Zorgverzekeraar en Friese gemeenten bundelen we onze kennis, ervaring en krachten om de inwoners van Friesland nog vitaler en gezonder te maken. We kijken op basis van o.a. analyse en behoeften van inwoners wat nodig is, en zetten daarna preventie-interventies in”.
Inzet in Fryslân
Landelijk en ook in Fryslân werken we al langer in samenhang aan de drie thema’s roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Daar zijn allerlei programma’s en campagnes voor gemaakt. In Fryslân doen we dat met verschillende partijen binnen programma’s als De Rookvrije Generatie, Nuchter over Gewicht en Nuchtere Fries. De uitdaging voor de komende jaren is om nog meer verbindingen te leggen, zodat de drie bovengenoemde thema’s ook benaderd worden vanuit de onderliggende factoren zoals armoede, schulden, opleidingsniveau en levensgeluk. Met als gezamenlijk doel: werken aan een gezond en veilig Fryslân.