NOORDOOST-FRYSLAN – Het kabinet maakte vorige week bekend dat in totaal ruim 22 miljard euro gereserveerd wordt voor het oplossen van de problemen als gevolg van de gaswinning in Groningen en Drenthe. De gaskraan in de provincie Groningen gaat dicht. Dit houdt in dat er in andere provincies gas gewonnen moet worden, uit veelal kleinere velden. Wat betekent het sluiten van de gaskraan in Groningen? Wordt er in de gasvelden in Noordoost Fryslân nu meer gewonnen?
In Noardeast-Fryslân zijn in totaal vijftien velden waar gas gewonnen wordt of nog gewonnen mag worden. Het oudste veld in de gemeente is het veld Blija-Ferwerderadeel dat gestart is op 1 januari 1985. Voor de toekomst loopt er een vergunningaanvraag voor het gasveld in Ternaard. Maar hoeveel gas is er in de afgelopen periode gewonnen en hoeveel mag er nog gewonnen worden de komende jaren?
RTV NOF verzamelde de cijfers uit het Nederlandse Olie en Gasportaal (NLOG). Daarbij is gekeken naar de velden Anjum, Ezumazijl, Moddergat en Nes. Het totaal aantal gewonnen gas per jaar in Nm3 ( Normaal kubieke meter, een aanduiding voor een kubieke meter aardgas bij 0 graden Celcius (bij een druk van 1,01325 bar) is vergeleken met de hoeveelheid Nm3 die er in het meest recente winningsplan van de NAM staan. De winningscijfers op NLOG zijn beschikbaar vanaf 2003.
Het gasveld Anjum is gestart op 1 augustus 1997. Vanaf 2003 tot en met eind 2022 is er totaal vijf en een half miljard kuub aan gas gewonnen. Het winningsplan van 2011 laat zien dat er tot 2035 nog gewonnen wordt in het veld. Het aantal kuub neemt af, maar in totaal mag er bij Anjum nog bijna 190 miljoen kuub gas gewonnen worden.
Vanaf februari 1999 is er een gasveld opgestart bij Iezumasyl. Sinds 2003 is er bijna 516 miljoen kuub gewonnen. Van 2018 tot en met 2020 heeft de winning van het veld stilgestaan. In 2021 heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) ingestemd met het Winningsplan Ezumazijl. Na deze instemming is de productie uit dit gasveld weer opgestart.
De laatste aanpassing van het winningsplan is in 2019 geweest. Hierin staan de cijfers tot en met 2031. Tot dat jaar mag er opgeteld nog 79.000.000 kuub aan gas uit het veld gehaald worden.
Op 5 februari 2007 stroomde het eerste gas uit het veld bij Moddergat. Bij Moddergat is tot eind 2022 net iets meer dan 5 miljard kuub gas geproduceerd. Voor het gasveld van Moddergat is gekeken naar twee verschillende winningsplannen. Dat zijn die uit 2005 en 2011. Het is opvallend dat er voor dit gasveld de productielijn (blauw) voor een heel groot deel boven de hoeveelheden Normaal kubieke meter uit de winningsplannen ligt. Aan de NAM is door RTV NOF gevraagd naar een verklaring. De NAM geeft aan dat het bij de winningsplannen om een verwachting te winnen kuub gaat. Er is sprake van marges. ‘Een put stroomt of een put stroomt niet.’ De winningsput in Moddergat produceert dus meer gas dan er verwacht werd.
In totaal mag er bij Moddergat nog iets meer dan 350 miljoen kuub aan gas naar bovengehaald worden.
Sinds de opening van het gasveld Nes, in februari 2007 is er in totaal bijna 12,2 miljard kuub gas gewonnen. Het recentste winningsplan uit 2011 geeft aan dat er tot het jaartal 2035 nog geproduceerd mag worden. De winningscijfers nemen af tot 128 miljoen kuub in 2035. Vanaf maart 2023 mag er in totaal nog bijna 3,4 miljard kuub aan gas gewonnen worden.
In het Omrop Fryslân radioprogramma Fryslân Fannemoarn sprak Jaap van der Laan over de cijfers