LAUWERSOOG – De provincie Groningen heeft kan geen oorzaak geven voor het te hoge gehalte dioxine in het vlees van grazers in het Lauwersmeergebied, zo schrijft RTV Noord. Dat laat Gedeputeerde Staten weten in antwoord op vragen van coalitiepartij GroenLinks. Onlangs kwam door onderzoek van Staatsbosbeheer naar boven dat het vlees van Schotse Hooglanders en de Koniks teveel dioxine bevatten.
Dioxine is een verzamelnaam van chemische stoffen die vrijkomen bij verbrandingsprocessen. Staatsbosbeheer wilde de waarde van dioxine in het vlees onderzoeken omdat in de zomer van 2020 bleek dat Schotse hooglanders in Gelderland een te hoge concentratie dioxine bij zich droegen.
In het Lauwersmeergebied leven zo’n 700 grazers. Eens in de zoveel tijd worden er een aantal geslacht, het vlees wordt vervolgens verkocht. De provincie tast in het duister over de oorzaak van het te hoge gehalte dioxine. Volgens het provinciebestuur is de kans klein dat het afkomstig is van bedrijven die gebruik maken van verbrandingsprocessen. Er zijn vier bedrijven die dat doen en die zijn gevestigd rondom Delfzijl. Volgens de provincie stoten die bedrijven 1 gram dioxine uit en dat zou slechts 0,16 procent van het totaal in ons land zijn.
Gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) laat desgevraagd weten dat hij geen speciaal actieplan gaat opstellen om het dioxineprobleem aan te pakken. ‘We weten niet waar het aan te relateren is’, zegt hij. ‘Er is geen directe link met bedrijven.’