Groep 3 van de Prins Bernhardschool uit Kollum ging woensdagmorgen 28 juni met de Kerkuilengroep Friesland op pad om Kerkuilen te ringen in het Bloemen Paradyske te Kollum.
Daar trof men een nest aan met drie jonge kerkuilen (dit is meest al het geval). Voor de jeugd die bij het ringen van de kerkuilen aanwezig waren was het een hele ervaring. Ook mochten de kinderen de jonge kerk uilen even vast houden. Na afloop kreeg Tjerkje van de Laan van de leerlingen tekeningen aangeboden als waardering wat ze voor de kerkuilen betekend.
Op school hadden de kinderen les over de kerkuil gehad in mochten braakballen uit pluizen. Dit werd door De Klyster verzorgt. De Klyster verzorgt lesmateriaal voor het onderwijs in Dongeradeel, Dantumadiel, Kollumerland c.a. en Ferwerderadiel, op het gebied van Natuur en Duurzaamheid.
Elk seizoen en vele avonden gaat een vaste ploeg onderleiding van Koos Huizenga en vrijwilligers van de Kerkuilengroep Friesland op pad om kerkuilen van een ring te voor zien Een ervaren klimmer haalt de jongen uit de nok van de schuur en brengt ze naar beneden. Dan werden ze gemeten en gewogen en krijgen ze een ring om door Johan de Jong uit Ureterp voorzitter van de Kerkuilenwerkgroep Nederland. Johan de jong ook bekend bij Omrop Fryslân daar presenteert hij op zaterdagochtend een natuur programma.
Het aantal broedgevallen schommelt nogal heen en weer. Sommige jaren zijn het er 35, maar er zijn ook jaren waarbij er bijna 60 broedgevallen zijn. De kerkuil is een ‘rode lijst soort’ dat wil zeggen, dat deze uil door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aangewezen is als een soort, die extra aandacht en bescherming verdient. Ongeveer 35 jaar geleden zijn een aantal enthousiaste vrijwilligers begonnen met het ophangen en controleren van nestkasten.
Dat was ook noodzakelijk, want het aantal broedparen van de kerkuil werd in 1979 op ongeveer 100 geschat. Mede dankzij de inspanningen van de Vereniging Vogelbescherming Nederland is een netwerk van kerkuilenbeschermers ontstaan met een landelijke dekking. Tot 2004 werd het kerkuilenbeschermingswerk gecoördineerd vanuit Vogelbescherming. Eind 2004 is het onder gebracht bij de Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland. Volgens de statuten van de Stichting heeft de Stichting tot doel het ’ beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’.