BURGUM – De plannen voor een nieuwe onderwijshuisvesting in de Trynwâlden zorgen voor veel vragen en bezwaren vanuit de gemeenteraad en inwoners van Tytsjerksteradiel. Dat bleek donderdagavond tijdens het druk bezochte Iepen Poadium in Burgum. Eind mei bracht de gemeente samen met de onderwijskoepels van Stichting Oarsprong (christelijk) en Adenium (openbaar) een persbericht naar buiten over de plannen. Er zou één gebouw moeten komen voor twee scholen. Dit plan moet de toekomst van het basisonderwijs in de regio veiligstellen. In de dorpen leeft veel onvrede over het voornemen.
Tijdens de bijeenkomst stelden meerdere partijen kritische vragen over het plan. Waarom er bijvoorbeeld niet voor twee samengestelde scholen is gekozen en hoe de dorpen hierover denken. Ook was er bezorgdheid over het gebrek aan betrokkenheid van dorpsbelangen en medezeggenschaps-raden. De dorpsbelangen van Gytsjerk, Oentsjerk, Aldtsjerk, Mûnein- Readtsjerk, Ryptsjerk en Wyns-Bartlehiem voelen zich gepasseerd door de gemeente en de schoolbesturen. “Dat der wat barre moat begripe wy allegearre wol, mar net op dizze wize. Der liket no besluten te wêzen dat er ien lokaasje komt foar de skoallen yn de Trynwalden, dizze lokaasje is lykwols noch net oanwiisd. It driget in grutte anonime mega-skoalle te wurden wer de bern har net thús en net feilich fiele”, zei Pieter Woudstra als woordvoerder van de dorpsbelangen.
Wethouder Caroline de Pee legde uit dat de verkenning is gemaakt na een zorgvuldige afweging van demografische gegevens, leefbaarheid, veiligheid, technologie, multifunctionaliteit, duurzaamheid en politieke haalbaarheid. Daarnaast zijn de huidige schoolgebouwen verouderd en daalt het aantal leerlingen, wat kwalitatief goed onderwijs volgens haar moeilijk maakt. “We kunnen niet zes, zeven scholen in de Trynwâlden overeind houden”, aldus de wethouder.
Vervolgproces
Na de zomer worden dorpsbewoners en belanghebbenden uitgenodigd om mee te denken over de verdere invulling van de plannen. Hoewel de keuze voor één gebouw vast lijkt te staan, is er nog ruimte voor inspraak over de details en multifunctionaliteit van het gebouw. “Niets is besloten”, sprak de Pee. De gemeenteraad blijft ook betrokken bij het proces om uiteindelijk tot een breed gedragen besluit te komen.