NOARDEAST-FRYSLÂN – Archeoloog Robbert Velt uit Leeuwarden vond afgelopen zaterdag een gouden (24 karaats) muntfibula uit de late middeleeuwen in een omgeploegd weiland in de gemeente Noardeast-Fryslân. Waar precies deze fibula is gevonden wil Robbert niet zeggen zo laat hij RTV NOF weten.
Het is een middeleeuwse muntfibula/draaginsigne van een gouden munt: ‘Koning Filips VI 1328-1350 Frankrijk’. Het is het eerste gouden exemplaar wat tot dusver bekend is zo vertelt Robbert. Op de achterzijde van de mantelspeld zit een versierd boord/ankerkruis in zilverdraad. De naaldvanger en naaldhouder zijn afgebroken. ”Dit is waarschijnlijk ook de reden dat hij is verloren”. Waarschijnlijk heeft het versierde kruis als afweermiddel gediend tegen de schadelijke uitwerking van de ‘heidense spreuken’. ”Het zal inderdaad geen toeval zijn, dat de kruizen aan de achterzijde zijn aangebracht, dus naar de drager gericht”.
Het vermoeden bestaat dat het iets te maken heeft met de kruistochten. Dit soort filigrain kruizen zijn een eeuw vroeger ook terug op de Arabische munt fibula’s te zien, dat zijn ook munten die tot mantelspeld zijn gemaakt en eerder zijn meegenomen tijdens kruistochten. ”Ik ben bang dat dit nu al de mooiste vondst is van 2022” vertelt Robbert. Een restaurateur zal de puur gouden (99,9) muntfibula op een later moment nog onderhanden nemen.
Al zijn vondsten worden veilig gesteld in het Noordelijk Archeologisch Depot (NAD) te Nuis en op zijn Facebookpagina staan meer bijzondere vondsten van de afgelopen jaren. In 2020 vond hij zijn mooiste vondst tot nu toe, een gouden Koningsfibula , deze bijzondere mantelspeld uit de zevende eeuw heeft een permanente plek in de collectie van het Fries Museum in Leeuwarden gekregen. Zondagmorgen was hij alweer vroeg op pad met zijn metaaldetector, op zoek naar de verborgen schatten in de bodem van Noardeast-Fryslân.
Luister hier naar het gesprek met archeoloog Robbert Velt in het Omrop Fryslân radioprogramma No derfoar!