DROGEHAM – De dertig bloemencorso’s die Nederland telt staan op de UNESCO-lijst met immaterieel erfgoed schrijft Omrop Fryslân. Daarmee ook de Gondelvaart op Wielen van Drogeham. “Het is een kroon op het werk en de energie die wij altijd in het evenement steken”, zegt voorzitter Jellie Hamstra.
De Hamster corso keek al bijna twee jaar uit naar dit moment. In 2018 werd de ‘Corsokoepel’ opgericht als landelijk samenwerkingsverband, met als doel internationale erkenning van de optochten met bloemenwagens en alles wat daar bij hoort.
“Je moest een heel dossier aanleggen. Dat heeft de Corsokoepel gedaan, met input van alle corso’s. Dat is door de minister aangeboden”, legt Hamstra uit. Landelijk hadden de corso’s al wel erkenning, maar internationaal nog niet.
Donderdag was het moment van de waarheid. “Er was een livestream vanuit Parijs, waar UNESCO bijeen kwam om alle voordrachten te behandelen. Op een gegeven moment was de ‘corso culture of The Netherlands’ aan de beurt. Toen werd de hamer geslagen: ‘adopted.’ Ik had wel een kriebel in mijn buik. Het is wel heel bijzonder dat onze corsocultuur op zo’n lijst staat.”
Beter kon niet, vindt Hamstra. “We hopen dat deze plek op de lijst nog meer bezoekers naar ons toe kan trekken. Wat wij doen is heel bijzonder. Niet per se tastbaar, maar iets dat je al meer dan vijftig jaar lang doorgeeft. Dat je het met vrijwilligers voor elkaar krijgt is heel mooi.”
Immaterieel erfgoed kan volgens UNESCO bestaan uit tradities, rituelen, gebruiken en ambachten die een gemeenschap een gevoel van identiteit geven. Bovendien is het iets dat wordt doorgegeven. Het gaat bij de nieuwe status om grote corso’s zoals die van Zundert, maar ook om kleinen, zoals die van Drogeham.
De Gondelvaart op Wielen bestaat sinds 1968. Toen werd er een commissie opgericht om een feest te houden met de winkelweek in het dorp. Een gondelvaart zoals die van Aldeboarn of De Knipe wilde Drogeham ook wel. Dan maar een op wielen, was het idee. In 1998 is er speciaal een stichting opgezet. In 2019 werd de 50ste Gondelvaart op Wielen gehouden. Volgens de organisatie in Drogeham levert de erkenning de kans op om je nog meer te profileren als evenement.
Hamstra hoopt wel dat de coronasituatie snel weer een Gondelvaart op Wielen toelaat. “Als je het twee jaar niet organiseert, dan merk je dat het toch weer verder van je af komt te staan. Het is steeds spannend of het wel kan doorgaan. Maar wij willen het niet laten verdwijnen uit onze gemeenschap.”