Glasvezel beschikbaar in Fryslân, wat zijn de voordelen? · Foto('s): 
RECLAME

Glasvezel beschikbaar in Fryslân, wat zijn de voordelen?

maandag 17 januari 2022

LEEUWARDEN – Afgelopen juni is besloten dat niet overal in de buitengebieden een glasvezelnetwerk aangelegd zal worden. KPN heeft daarbij wel aangegeven afgelopen zomer te beginnen met de aanleg van glasvezel in de zogeheten ‘grijze gebieden’. Dat gebeurt natuurlijk niet zonder redenen, internet via glasvezel kent namelijk behoorlijk wat voordelen wat overstappen de moeite waard maakt zodra het kan, maar wat zijn die voordelen dan?

Wat is glasvezel

We beginnen bij het begin, want wat is glasvezel eigenlijk? Glasvezelkabel bestaat uit een flinterdunne vezel omhuld door beschermingsmateriaal. Via deze vezel, gemaakt van glas, is het mogelijk om data te versturen door middel van laser licht. Hierdoor wordt je data via internet dus letterlijk zo snel als het licht verzonden. Het lastige bij de aanleg van een glasvezelnetwerk is dat de kabel erg gevoelig is. Omdat het heel dun glas is breekt hij ook snel, waarna het signaal niet meer doorgegeven wordt. Daarom komt bij de aanleg van glasvezel behoorlijk wat kijken, naast de logistieke uitdagingen.

Hoge snelheid, ook voor uploaden

Het grootste voordeel van glasvezel is dat een internet abonnement met zeer hoge snelheden mogelijk is. Glasvezel internet kan een snelheid behalen tot wel 1000 Mbit/s, waarbij de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid. Bij andere verbindingen, zoals DSL-internet en kabelinternet, is de uploadsnelheid altijd significant lager. Ondanks dat je ook bij kabel een downloadsnelheid van 1000 Mbit/s kan halen, zal de uploadsnelheid op dit moment nooit veel hoger dan 10% daarvan zijn. Die uploadsnelheid heb je met name nodig wanneer je bestanden verstuurt via het internet, bij het gamen of bij bijvoorbeeld videobellen. Als glasvezel mogelijk is, is het daarom vaak de snelste optie om hier ook gebruik van te maken.

Stabiel netwerk

Naast de snelheid is glasvezel ook een zeer stabiel netwerk. Je hebt weinig last van storingen en bovendien is de snelheid niet afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale. Daarmee profiteer je altijd van een optimale internetverbinding.

Keuze uit verschillende providers

Een ander groot voordeel van glasvezel is dat, hoewel het netwerk aangelegd wordt door KPN, je niet per definitie daarmee KPN moet nemen als provider voor je internet thuis om te profiteren van glasvezel. KPN heeft het netwerk namelijk opengesteld voor andere providers, waardoor je ruime keuze hebt. Ligt het glasvezelnetwerk van KPN bij jou in huis binnen? Dan kun je naast KPN ook kiezen voor onder andere T-Mobile, Budget Thuis, Online.nl en Youfone. Zo kun je dus eenvoudig de prijzen en je wensen vergelijken voor het abonnement wat het best bij jou past.

Kan ik al gebruikmaken van glasvezel?

Het glasvezelnetwerk in Friesland wordt gaandeweg aangelegd. Of het op jouw adres al beschikbaar is kun je eenvoudig controleren via een glasvezel check. Had je al een internetabonnement via DSL (de telefoonlijn)? Dan zet KPN je automatisch over op het glasvezelnetwerk zodra dit mogelijk is.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2025 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?