Getergd VIOD Vrouwen wint slijtageslag van RVVH · Foto('s): Duco Halbesma
  Duco Halbesma

Getergd VIOD Vrouwen wint slijtageslag van RVVH

zondag 28 februari 2016

Het meest besproken moment van de dag in Driezum was afgelopen zaterdag geen wereldgoal of rode kaart op sportpark ‘Treffers Heech’, maar het facebookberichtje van RVVH verdediger Esmeralda van den Heerik: ‘We gaan Greetje ff schoppen’. Waar vijf woorden al niet tot toe kunnen leiden. Met Greetje werd natuurlijk Grytsje van den Berg bedoeld, maar een kniesoor die van deze foute spelling een probleem maakt. Gelukkig liet Van de Berg zich niet intimideren en was voortdurend een plaaggeest voor Van den Heerik.

De Ridderkerkse raakte daarentegen het spoor volkomen bijster. Zij vierde haar frustraties bij een 3-1 achterstand bot op Froukje Schaafsma, door de Dokkumse met een bijzondere worp tegen de grasmat te kwakken. In de judowereld zou deze actie zijn beloond met een ippon, de hoogste score die een judoka kan behalen. Een super gemotiveerd VIOD kon op het tandvlees de eindstreep halen. De treffer in de allerlaatste minuut van RVVH kon gelukkig geen roet meer in het eten gooien. VIOD won op wilskracht verdiend met 3-2.

De belangen in dit inhaalduel waren groot. RVVH kon bij winst op twee punten komen van koploper Ter Leede en VIOD moest winnen om nog enigszins de aansluiting te houden met de plekken die recht geven op nacompetitie. In eerste instantie leek het veel besproken facebookberichtje averechts te werken voor de Driezumers, die in de eerst tien minuten omver werden geblazen. Dat de schade beperkt bleef tot maar één doelpunt was puur de verdienste van keepster Joukje van der Meer, die trouwens wel de 0-1 inleidde. Zij vloerde Wendy Mulder in buitenspelpositie in het strafschopgebied. Met de toegekende strafschop kende Ramona van der Harst geen problemen.

Maar toen VIOD eenmaal het schroom van zich afgeworpen had, ontspon zich zowel binnen als buiten de lijnen een geweldig duel. Beide teams gingen tot op het randje en soms er over heen. Scheidsrechter De Klein uit Surhuisterveen kwam ogen en oren te kort om alles in goede banen te leiden. En ook de beide supportersscharen lieten zich niet onbetuigd. Maar de twaalfde man van VIOD werd de grote winnaar. Dat de normen en waarden in Fryslân op een geheel andere wijze worden ingevuld dan in Ridderkerk manifesteerde zich tegen het einde van de wedstrijd op pijnlijke wijze. Een RVVH speelster die een teamgenote uitschold voor ‘kankerwijf’ zou bij VIOD direct aanleiding zijn voor crisisbereid.

VIOD speelde haar beste wedstrijd van het seizoen. De voornaamste reden was niet altijd hoogstaand voetbal, maar vooral de hartverscheurende inzet van alle elf speelsters. En als alle neuzen dezelfde kant op wijzen, dan kan het team van Atty Eelkema een kwelgeest zijn voor elke tegenstander. Maar de omgekeerde theorie is ook waar. Een paar weken geleden pakte rode lantaarndrager Odysseus onverwachts een punt. Het centrale duo Sanne Huizing en Mariël Miedema vocht zich, na een beroerd begin, terug in de wedstrijd. En als het op knokken aankomt, dan staan deze meiden voor in de rij. Ook Marissa Elzinga kende een stroeve start. Ze was dan ook gekoppeld aan de meest gevaarlijke aanvaller van RVVH, Cherainne Breinburg, die zich op de terugreis nog wel eens achter haar oor zal krabben van al haar gemiste kansen.

Maar gaandeweg de wedstrijd won Elzinga meer persoonlijke duels, mede door enkele perfect uitgevoerde slidings. Dit wapen hoeft de snelle Rafaela Dijkstra nooit in te zetten. Zij rammelde een paar maanden geleden nog aan de deur die toegang moest verschaffen tot een basisplek. Eenmaal haar doelstelling bereikt, lijkt zij elke week nog beter te worden. Haar opponent, voormalig Heerenveen en Utrecht speelster Wendy Mulder, werd tot een figurant gedegradeerd. Keepster Joukje van der Meer kreeg unaniem de hoogste waardering. Zij sleepte haar team, met fantastische reddingen, door moeilijke fasen. De belangrijkste speler was ongetwijfeld Elissa Halbesma. Zij stond aan de basis van alle drie doelpunten.

Het eerste doelpunt was om je vingers er bij af te likken. Haar snoeiharde vrije trap van ongeveer 30 meter, liet keepster Destiny Snoek kansloos. Vlak voor rust reageerde Froukje Schaafsma attent op een bal uit een corner van Halbesma, wat de 2-1 betekende. Direct na rust was het Grytsje van den Berg, die uit een pass van Halbesma, voor de zoveelste keer op avontuur ging. Zij behield het overzicht en gaf breed op Froukje Schaafsma. Die omzeilde keepster Snoek en prikte voor de tweede keer deze middag de bal over de doellijn. Het koningskoppel Van den Berg/Schaafsma lijkt te zijn herboren en was voortdurend een plaag voor de verdediging van RVVH. Onopvallend goed waren Lisette Luimstra, Femke Mulder en Martine Koopmans.

Deze drie middenvelders renderen het beste als zij aan de bal zijn. Dit ging bijna foutloos. Met name in het eerste gedeelte van de tweede helft haalde VIOD hierdoor een ongekend hoog niveau. Maar het meest opmerkelijk moment was misschien wel vlak na de wedstrijd. De wissels Lianne Westra, Regina de Groot, Anneke van der Meulen en Anna Reitsma, die deze wedstrijd geen speelminuten kregen, deelden na afloop op dezelfde uitbundige wijze in de feestvreugde als de basisspeelsters. Teamspirit van de bovenste plank, dat zeker ook mag worden gewaardeerd met een ippon. De wedstrijdbal werd aangeboden door makelaar-taxateur Bert Adema uit Damwâld.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Getergd VIOD Vrouwen wint slijtageslag van RVVH · Foto('s): Duco Halbesma
Getergd VIOD Vrouwen wint slijtageslag van RVVH · Foto('s): Duco Halbesma
Getergd VIOD Vrouwen wint slijtageslag van RVVH · Foto('s): Duco Halbesma
  Duco Halbesma

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?