Twee jaar geleden koos Arlanta, de stichting voor christelijk basisonderwijs in Dongeradeel, voor een nieuwe koers met onderwijsvernieuwing als rode draad. Dit gebeurde onder de bezielende leiding van bestuurder Carin Doodeman:
“Het onderwijs in Nederland is toe is aan een frisse wind. Veel scholen zien er nog bijna net zo uit als 50 jaar geleden, terwijl de wereld om ons heen enorm is veranderd. Innovatie is daarom ontzettend belangrijk. Wij willen hierin als Arlanta landelijk voorop lopen.”
Afgelopen donderdag vond in de IJsherberg in Dokkum een inspiratiedag plaats voor alle 250 medewerkers van Arlanta. Deze dag stond in het teken van de rol van ICT bij onderwijsinnovatie. Er was een toonaangevende spreker uitgenodigd: pedagoog Pedro de Bruyckere. Een paar jaar geleden werd hij door Vrij Nederland uitgeroepen tot een van de beste onderwijsvernieuwers in Nederland.
De discussies over ICT in de klas gaan volgens De Bruyckere niet zozeer over techniek als wel over de manier van lesgeven: “Je kunt werken met moderne technologie en toch compleet ouderwets lesgeven, zonder dat er iets van gepersonaliseerd werken bij komt.” Zijn boodschap: “Het belangrijkste is om er voor te zorgen dat kinderen zijn voorbereid op de toekomst. Gebruik ICT waar het meerwaarde heeft en het onderwijs verbetert. De uitdaging is om de kansen die de nieuwe technologie biedt te pakken.”
Daar konden de leerkrachten meteen mee beginnen, in tien verschillende workshops waar ze kennis konden maken met de nieuwste snufjes op het gebied van ICT, zoals het werken met touchscreens, lego education, virtual reality, 3D-printen en robots in de klas. “Je denkt soms dat dat allemaal heel ingewikkeld is”, zei een van de leerkrachten, “maar het is eigenlijk gewoon een kwestie van doen. En als je iets niet begrijpt, dan vraag je gewoon aan een leerling of hij je even wil helpen”.