Gerbrandy over afblazen Holwerd aan Zee: “Zonde, maar financieel niet haalbaar” · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

Gerbrandy over afblazen Holwerd aan Zee: “Zonde, maar financieel niet haalbaar”

woensdag 12 juni 2024

HOLWERT – “Dat een uniek burgerinitiatief als Holwerd aan Zee geen doorgang vindt, is zonde.” Dat zegt Gerben Gerbrandy, voorzitter van de stuurgroep van het project. “Maar als het niet betaald kan worden, dan keert de wal het schip.”

Holwerd aan Zee verdient volgens hem alle lof en waardering. Dat het uiteindelijk niet doorgaat, zorgt dan ook voor teleurstelling, vertelt Gerbrandy na afloop van de persconferentie woensdag.

Doorbraak voor mens en natuur

Er was 120 miljoen euro (inclusief btw) nodig om het grootschalige plan door te laten gaan. Uiteindelijk bleek niet meer dan 70 miljoen beschikbaar te zijn, met als gevolg dat nu de stekker eruit gaat. “De stuurgroep concludeert daarom dat er geen partijen zijn die het eigendom, beheer en de investering op zich willen nemen. Daarom is er unaniem besloten dat Holwerd aan Zee niet haalbaar is”, zegt de voorzitter van de stuurgroep.

Het project had volgens Gerbrandy een bijzondere ervaring kunnen zijn voor mens en natuur. “Ook met het oog op de stijging van de zeespiegel was dit een mooie kans. Maar helaas, als het niet betaald kan worden, houdt het op.”

“Het gaat hier dan ook niet om de aanleg van een speeltuin. Dit moet honderd jaar standhouden en na zo’n zestig jaar mogelijk worden aangepast en verbeterd.” Tien jaar terug startten burgers het initiatief. Sindsdien is er 3,4 miljoen euro besteed aan de voorbereidingen en zijn volgens Gebrandy “58 rapporten gepasseerd”.

‘Financiering in toekomst onduidelijk’

De plannen om Holwert op te stuwen in de vaart der volkeren, zijn overigens nog niet geheel van de baan. Momenteel wordt gesproken over een binnendijkse variant; een meer dat nabij het dorp zou moeten komen te liggen. Of de beschikbare 70 miljoen euro daarvoor vrijkomt, is volgens Gerbrandy nog niet duidelijk.

“De Postcodeloterij heeft bijvoorbeeld 15 miljoen euro vrijgemaakt. Maar dat bedrag is wel gekoppeld aan het plan zoals het er lag. Hoe zij naar de nieuwe variant kijken, is niet bekend. En dat geldt ook voor de gemeente, de provincie en de vogelbescherming.”

Gerbrandy zegt dat het belangrijk is om burgerinitiatieven een kans te geven. “Je moet er dan als deelnemer wel vol voor gaan en tegelijk realistisch blijven. Want ook Holwerd aan Zee laat zien dat je over een lange adem moet beschikken. En zelfs dan hoeft het niet te slagen”, zegt hij.

“Maar dat dit tot bekendheid leidde tot in Europa, is al een prestatie op zich.”

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Gerbrandy over afblazen Holwerd aan Zee: “Zonde, maar financieel niet haalbaar” · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?