Gemeenten moeten het niet-gebruik van sociale voorzieningen terugdringen · Foto('s): eigen foto
  eigen foto

Gemeenten moeten het niet-gebruik van sociale voorzieningen terugdringen

maandag 05 september 2016

Jaarlijks lopen veel mensen met een laag inkomen, uitkeringsgerechtigd of werkend, die vaak recht hebben op inkomensondersteuning deze mis. Jaarlijks blijven in ons land tonnen Euro’s onbenut liggen. Deze inkomensondersteuning is bijvoorbeeld bedoeld als tegemoetkoming voor onverwachte en onvermijdelijke kosten, maar ook als ondersteuning bij de gebruikelijke huur- en zorgkosten. Tegengaan van niet-gebruik kan een bijdrage leveren aan het voorkomen van leven in financiële armoede en het laten participeren van mensen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daarom al  in 2011 onderzoek laten doen naar het niet-gebruik van inkomensondersteunende maatregelen.[1] De regelingen die toen zijn onderzocht, waren:

  • de zorgtoeslag;
  • de huurtoeslag;
  • de langdurigheidstoeslag;
  • de individuele bijzondere bijstand;
  • de categoriale bijzondere bijstand voor schoolgaande kinderen.

De zorg- en de huurtoeslag zijn landelijke inkomensondersteunende maatregelen die worden uitgekeerd door de Belastingdienst.

De andere maatregelen zijn gemeentelijk. Zij worden uitgevoerd en uitgekeerd door de gemeenten. Om daarvoor in aanmerking te komen moet de inkomensgrens120% of 130% van de bijstandsnorm zijn. Voor inwoners met een inkomen onder een bepaalde grens zijn er specifieke minimaregelingen: kwijtschelding gemeentelijke heffingen,  bijzondere bijstand, computerregeling en individuele inkomenstoeslag

Gemeenteraden zouden  hun colleges er op kunnen vergen de mensen, die al in hun systemen voorkomen, actief te benaderen met informatie hoe en waar hun inwoners gebruik van kunnen maken en hen te helpen bij het aanvragen. Uit onderzoek is gebleken, dat de voornaamste redenen voor niet-gebruik zijn dat burgers de regeling niet kennen, dat burgers denken dat ze geen recht hebben op een regeling, dat burgers geen behoefte hebben aan een regeling of dat burgers de transactie kosten of de benodigde inspanning bij een aanvraag te hoog inschatten. Sociaal-maatschappelijke tweedeling in de gemeente dient zoveel als mogelijk  te worden voorkomen en bestreden;

 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?