NOARDEAST-FRYSLÂN/DANTUMAIDIEL – Op woensdag 13 september 2023 bezoeken leden van de werkgroep ‘Veilig Buitengebied Noardeast-Fryslân en Dantumadiel’ eigenaren van schuren en loodsen in het buitengebied. Doel is kennismaken, in gesprek te gaan, een luisterend oor te hebben en eigenaren te behoeden voor criminele activiteiten in hun panden. Dit kan door ze alert te maken op signalen die kunnen wijzen op criminaliteit. Door alertheid van bewoners kunnen criminele activiteiten in buitengebieden worden opgespoord, of, beter nog, worden voorkomen.
Het buitengebied is aantrekkelijk voor de georganiseerde criminaliteit
Schuren en loodsen die afgelegen liggen en/of niet meer in gebruik zijn, kunnen worden gebruikt voor onder meer witwaspraktijken, hennepkwekerijen of druglabs.
Met de aanpak ‘Veilig Buitengebied’ ligt de focus op ondermijning
Bij ondermijning maken criminelen gebruik van diensten van de bovenwereld. Dit bedreigt de samenleving en rechtstaat. Ondermijning gebeurt overal in Nederland, dus ook in de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel.
Criminelen hebben panden nodig om in te kunnen werken
Een leegstaand pand in het buitengebied is daarvoor ideaal. De werkgroep ‘Veilig Buitengebied’ maakt eigenaren van schuren en loodsen in het buitengebied bewust van de risico’s die ze lopen om slachtoffer te worden van ondermijning.
Diefstal van dure (GPS) apparatuur in de Nederlandse buitengebieden neemt ook toe
Er kunnen maatregelen voor worden getroffen, om dit te voorkomen. Eigenaren worden hier ook over geïnformeerd. Kijk op: Stop Diefstal van kostbare GPS-apparatuur | Cumela
Met vier praktische stappen, Registreer, Markeer, Demonteer en Signaleer, kun je eenvoudig zelf maatregelen treffen.
Door samen te werken en samen alert te zijn, kunnen criminele activiteiten worden voorkomen
Daarom is in 2021 de werkgroep ‘Veilig Buitengebied’ opgericht. Dit is een samenwerking tussen onder andere de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel, brandweer, politie, LTO, Agrarische Jongeren, Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), It Fryske Gea, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en diverse anderen.
De werkgroep bedenkt maatregelen en acties om het gebied weerbaar te maken
En uiteraard te houden, tegen criminaliteit. De werkgroep kan ook iets extra’s bieden aan brancheorganisaties, ondernemersvereniging of plaatselijk belang. Denk hierbij aan een interessante spreker, presentatie of een escaperoom bij een bijeenkomst. Belangstelling? Neem dan contact op met Rini ten Grotenhuis van het CCV via rini.tengrotenhuis@ccv.nl of bellen: 06 573 186 50.