Het op jongeren gerichte alcohol- en drugsbeleid van de gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen moet concreter. Dat is één van de adviezen die de rekenkamercommissies (RKC’s) van beide gemeenten geven aan de gemeenteraden. Het is positief dat de gemeenten alcohol- en drugsbeleid hebben, zeggen de RKC’s, maar het is nog te globaal en niet goed meetbaar. Als de gemeenten duidelijker aangeven wat zij precies van plan zijn te gaan doen en wat ze willen bereiken, dan kunnen de colleges gerichter verantwoording afleggen aan de raden en kunnen de raden op hun beurt beter nagaan of het beleid tot concrete resultaten leidt.
De RKC’s, die de onderzoeksbureaus Pro Facto en Intraval onderzoek lieten doen, constateren verder dat de gemeenten vooral inzetten op preventieve maatregelen om alcoholgebruik onder jongeren te voorkomen. Bijvoorbeeld door voorlichting op scholen.
In het onderzoek werd ook met jongeren zelf gesproken. Het merendeel van de ondervraagde minderjarigen zegt alcohol te drinken, maar vindt ook dat dit moeilijk te verkrijgen is via horeca, supermarkten en slijterijen. Dat komt door strenge leeftijdscontroles. Van maatregelen en controles op het gebruik en op het doorverstrekken en doorverkopen, merken jongeren echter weinig. Ze komen dan ook meestal via oudere vrienden, broers of ouders aan alcoholische drank.
De RKC’s bevelen daarom aan jeugd en ouders meer te betrekken bij het beleid. Als jongeren zelf meedenken en doen, is de kans groter dat het beleid de jongeren meer aanspreekt en dat daardoor meer wordt bereikt. Ook de bewustwording van ouders moet worden vergroot, stellen de RKC’s. Ouders moeten zich ervan bewust worden dat het drinken op jonge leeftijd negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid.
De onderzoeksbevindingen over beide gemeenten zijn vrijwel identiek. De belangrijkste conclusies die de RKC’s presenteren, gelden dan ook voor beide gemeenten.