Aan de Koningsstraat 29 in Dokkum is sinds kort ‘Woudwijk Zorgadvies’ gevestigd. Het driekoppige bedrijf bestaat uit de oprichtster Rika de Jong – Woudwijk en de twee andere teamleden Sjarine Weidenaar en Tjitske Kranenburg. Ze zijn specialisten op een gebied waar menig ander strandt: het Persoons Gebonden Budget. ‘In de Nederlandse wet is vastgesteld dat iedereen aanspraak mag maken op een PGB. Het heeft zoveel voordelen, want het biedt keuzevrijheid en flexibiliteit in de zorg, maar desondanks weten veel mensen vaak niet dat het voor hun een optie kan zijn’, vertelt Rika aan de vergadertafel van hun kantoortje.
Dat het bedrijf een toevoeging is aan de Dokkumer binnenstad blijkt wel, want Woudwijk Zorgadvies is het enige erkende PGB bureau in het Noorden. Ze hebben een grote verscheidenheid in hun klantenbestand; variërend van grote instellingen tot individuen die allemaal hun zorgvraagstukken bij het drietal neerleggen.
Door het verhaal van een van hun klanten te vertellen, wordt de positieve uitwerking van de inzet van een PGB duidelijk: ‘Het ging om een oudere dementerende man hier uit de buurt. Zijn kinderen zorgden samen met een paar andere verplegers afwisselend voor hem toen hij nog thuis woonde. Helaas ging zijn gezondheid achteruit, waardoor zijn eigen familie de mantelzorg niet meer op zich kon nemen. Ze hebben toen uitgekeken naar een opname in een instelling. Toen er een plekje vrij kwam, zijn ze gaan kijken, maar het voelde niet goed daar. Aan de andere kant kon hij eigenlijk ook niet meer thuis wonen. Zo kwamen ze met het dilemma naar ons toe. Wij adviseerden ze om vanuit het PGB extra hulp in te zetten, zodat meneer in ieder geval voorlopig nog thuis kan wonen. Dat geeft de familie wat meer ruimte om te kunnen zoeken naar een alternatief dat wel goed aanvoelt.’
*Streamer*:
‘Woudwijk Zorgadvies is het enige erkende PGB bureau in het Noorden”
Geheel toevallig is het niet dat Woudwijk Zorgadvies juist op zo’n ingewikkeld probleem is gaan focussen. Rika de Jong – Woudwijk is dit bedrijf vijftien jaar geleden begonnen. Daarvoor werkte ze als transferverpleegkundige in het ziekenhuis, waarbij ze de ontslagen van patiënten en de verdere inzet van zorg bij thuiskomst moest regelen. Een van die patiënten was haar moeder, die een slecht nieuws gesprek had gekregen. Verdere hulp thuis was er voor haar niet, dus Rika moest een Persoons Gebonden Budget voor elkaar zien te krijgen. Op dat moment kwam ze er achter dat er minstens drie dagen aan papierwerk nodig waren, voordat ze antwoord kon geven op vragen als: hoe werkt een zorgcontract? Wat is het brutoloon dat minimaal uitbetaald mag worden? En hoe zit het met vakantiedagen? Volgens Rika: ‘dat waren wel duizend vragen die je dan allemaal moest uitzoeken en zelfs al werkte ik in het ziekenhuis, al die papieren rompslomp erachter kostte me uren. Dus toen dacht ik: ‘hoe moet een gewoon mens hier uit komen?’
Dat was voor haar de motivatie om PGB-bemiddelaar te worden. Zij wil mensen binnen een paar uurtjes op de rit helpen, zodat ze zich weer kunnen redden. Het bespaart de familie dagen aan werk en dat is hard nodig, want vaak zijn de mantelzorgers die voor deze klusjes opdraaien al overbelast. Rika: ‘en dat is eigenlijk onze kracht. Zoals ik de belastingaangifte uit handen geef, omdat dat me te veel energie kost, zo kan iedereen voor bemiddeling in de zorg bij ons aankloppen’.
Het bedrijf hanteert een persoonlijke aanpak, want ‘zorg is immers heel persoonlijk’. Tijdens een intakegesprek wordt ingeschat wat het beste past bij de persoon in kwestie. Dat is ook de specialiteit van Woudwijk Zorgadvies, zo vertelt Rika: ‘we komen overal binnen, ik ben nog nooit op de stoep blijven staan’. Juist door de helderheid en flexibiliteit die het bedrijf biedt, is er heel veel mogelijk en wordt de tijd genomen om mee te gaan in het proces van zorgverlening. ‘We gaan na hoe het dag- of weekritme eruit ziet voor de mensen en wie er wat doet. Dan proberen we daar de sterkte en zwakte mee te zoeken en vanuit daar maken we een zeven dagen planning. Bijvoorbeeld: wat moet betaalt ingezet worden? Wat kan het netwerk doen en wat moet een vrijwilligersorganisatie doen?’.
Dus wie door de bomen het bos niet meer ziet op het gebied van zorg, die kan aankloppen bij de drie dames van Woudwijk Zorgadvies in Dokkum.
© Tekst: Anne-Goaitske Breteler
Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.