SCHIERMONNIKOOG – Er mag voorlopig geen gas gewonnen worden op de Noordzee boven Schiermonnikoog. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door diverse natuurorganisaties tegen het bedrijf ONE-Dyas. De rechtbank heeft de omgevingsvergunning voor de aanleg van het boorplatform vernietigd. “Als de staatssecretaris van Economische zaken en Klimaat het project alsnog wil laten doorgaan, zal hij eerst de gebreken in de verleende omgevingsvergunning moeten herstellen”, zo blijkt donderdag uit de uitspraak.
De eisende partijen krijgen van de rechtbank gelijk als het gaat om stikstof en zeezoogdieren. “Er is tijdens de aanlegfase sprake van stikstofdepositie die significante gevolgen kan hebben voor natuurwaarden. De rechtbank vindt de methode om die gevolgen te compenseren, de aankoop van stikstofrechten van drie boerderijen, niet juist.”
Gasveld boven Schier
ONE-Dyas wil gas winnen uit het zogenaamde gasveld NO5-A. Dat ligt twintig kilometer ten noorden van Schiermonnikoog in de territoriale wateren van Nederland en Duitsland. Het bedrijf kreeg in 2022 een vergunning van staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw om daar gas te winnen. Ook de Duitse deelstaat Nedersaksen gaf een vergunning af. Gaswinning op de Noordzee is al jaren omstreden. Milieuorganisaties in Nederland en Duitsland zijn bijvoorbeeld bang voor schade aan de riffen en ecosystemen onder water. De Waddeneilanden zijn bang voor de gevolgen voor het toerisme en de mogelijke gevolgen van bodemdaling. In het verleden vierde Greenpeace actie bij de installaties waar proefboringen werden gedaan, en op Schiermonnikoog werd gedemonstreerd. Burgemeester Ineke van Gent heeft zich ook altijd uitgesproken tegen gaswinning op de Noordzee. ONE-Dyas kan nog tegen de uitspraak in hoger beroep gaan bij de Raad van State.
Chris de Ruyter van Steveninck, CEO ONE-Dyas: “We moeten uiteraard de uitspraak nog verder bestuderen. We zijn blij dat de rechtbank een positief oordeel uitspreekt over het overgrote deel van de milieu- en klimaataspecten. Samen met de gecontracteerde bedrijven staan we in de startblokken om de werkzaamheden op de Noordzee ook op te pakken. Het doel is nog steeds om eind 2024 het eerste aardgas beschikbaar te hebben. Na een installatieperiode van een aantal weken, staat er dan een platform dat draait op offshore windenergie, geschikt is voor groene waterstof en jarenlang een bijdrage kan leveren aan de eigen energievoorziening, zonder dat daarbij emissies vrijkomen.”
”In de hele Nederlandse Noordzee is er momenteel één plek buíten windmolenparken waar actief wordt gewerkt aan rifontwikkeling. Vergund door de Nederlandse overheid. Om precies daarnaast naar gas te gaan boren, is bizar. Laat de Noordzee-natuurgebieden met rust.”, zegt Karel van den Wijngaard, programmaleider Noordzee van ARK Rewilding Nederland namens de coalitie. “Het is misschien onvoorstelbaar, maar zo’n bron van leven als je bij de Borkumse Stenen vindt, vind je bijna nergens meer in de Nederlandse Noordzee. Hier bouwen zeldzame Europese platte oesters aan hun eigen rif. Een rif dat talloze dier- en plantensoorten een plek geeft om te leven, te eten en voort te planten. We werken al jarenlang met partners aan de versterking en uitbreiding van dit natuurgebied. Daarnaast is het een verkeerd signaal omdat we juist af moeten van fossiele brandstoffen. De Nederlandse overheid zou alles op alles moeten zetten om natuur te beschermen en te herstellen in plaats van te vernietigen. Om uitwegen te vinden voor de crises van deze tijd – de klimaatcrisis, de biodiversiteitscrisis, overschrijden van planetaire grenzen – is het eerst nodig om te beseffen dat de mens onderdeel is van de natuur. En vanuit dat besef zou natuur het startpunt van de overweging moeten zijn, in plaats van een bijzaak.”