SCHIERMONNIKOOG – Het gas dat gasbedrijf ONE-Dyas wil winnen uit een veld ten noorden van Schiermonnikoog, moest voor het einde van 2024 naar Nederlandse huishoudens stromen. Dat lukt echter niet, schrijft Omrop Fryslân. Dat komt omdat er nog altijd geen elektriciteitskabel ligt van het boorplatform naar het Duitse windpark Riffgat. Daar is bezwaar tegen aangetekend door een Duitse milieuclub. Bovendien moet er nog een internationaal verdrag tussen Nederland en Duitsland getekend worden. “Door die vertraging is de productie dit jaar helaas niet meer mogelijk”, laat een woordvoerder van ONE-Dyas weten. “We kijken nu samen met het ministerie van Klimaat en Groene Groei naar de mogelijkheden om de gaswinning zo snel mogelijk op te starten.”
Eén van die mogelijkheden is om het platform, althans voorlopig, aan te sluiten op een gasgenerator in plaats van stroom van het windpark. ONE-Dyas heeft daarvoor een vergunning aangevraagd bij het ministerie van Klimaat en Groene Groei. “Theoretisch zou ook de gaswinning kunnen plaatsvinden met stroom van die generator”, zegt de woordvoerder van ONE-Dyas daarover. “Maar in principe is het vooral bedoeld als stroomvoorziening voor bijvoorbeeld beveiligingscamera’s en dergelijke.”
ONE-Dyas wil gas winnen uit het zogeheten gasveld NO5-A. Dat ligt twintig kilometer ten noorden van Schiermonnikoog in de territoriale wateren van Nederland en Duitsland. Het bedrijf kreeg in 2022 een vergunning van staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw om daar gas te winnen. Ook de Duitse deelstaat Nedersaksen gaf een vergunning af. ONE-Dyas verwacht zo’n 4,5 tot 13 miljard kuub gas te kunnen winnen uit het veld.
Het enige dat ontbreekt om de productie op te starten is een stroomkabel van het boorplatform naar een Duits windpark. De Duitse milieuclub DUH (Deutsche Umwelthilfe) heeft de vergunning daarvoor afgelopen zomer met succes aangevochten. Volgens een woordvoerder van het NLWKN (Niedersächsisches Ministerium für Umwelt, Energie und Klimaschutz), dat de vergunning moet afgeven, heeft ONE-Dyas intussen een nieuwe, gewijzigde aanvraag ingediend. Die wordt momenteel bestudeerd. Hoelang dat duurt, is niet duidelijk.
Naast de kabel speelt er nog meer vertraging. Omdat het gasveld op een grenslijn ligt, is er een zogenoemd bilateraal verdrag tussen Nederland en Duitsland nodig. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Klimaat en Groene Groei zijn de onderhandelingen over de tekst van dit verdrag inmiddels gedaan. “Nederland is gereed om het verdrag te ondertekenen. Er is nog geen datum van ondertekening voorzien, omdat het nog onduidelijk is wanneer Duitsland gereed zal zijn voor ondertekening.” De Duitse minister Habeck, die het document moet ondertekenen, heeft aangegeven eerst alle rechtszaken te willen afwachten. Bovendien noemde hij het project ‘onnodig’.
Dat het niet lukt voor het einde van 2024 gas uit de Noordzeebodem te halen is ‘uiteraard teleurstellend’ volgens het ministerie. “Het kabinet steunt dit project, aangezien het aansluit bij het beleid voor gasleveringszekerheid, diversificatie, het beperken van de importafhankelijkheid en de energietransitie met aardgas als overgangstechnologie en duurzamere winning in plaats van import veraf.” Volgens ONE-Dyas duurt de aanleg van de stroomkabel zo’n zes tot acht weken, afhankelijk van het weer. Dat werk kan pas beginnen als de vergunning uit Duitsland definitief binnen is. De oplossing voor de tussentijd, het platform voorzien van stroom met een gasgenerator, wacht dan weer op antwoord uit Den Haag. Het zal al met al nog wel een tijdje duren voor het eerste gas uit veld N05-A beschikbaar is.