De Raad van State bepaalde woensdag dat de stikstofontheffing bij bouwprojecten niet meer verleend mag worden. Deze bouwvrijstelling hield in dat de stikstofuitstoot bij bouw aan het eind van het project gecompenseerd moest worden.
De Raad van State ging daar niet mee akkoord en zegt dat er bij al het bouwen rekening moet worden gehouden met de stikstofuitstoot. Dat houdt ook in dat bij het project van de gaswinning bij Ternaard en Wierum berekend moet worden wat de stikstofuitstoot van alle booractiviteiten zal zijn.
Op grond daarvan wordt bepaald of de winning kan doorgaan. De woordvoerder van het ministerie kon niet zeggen hoe lang het uitstel zal duren. De woordvoerder wilde ook niet ingaan op de vraag of van dit voorstel ook afstel kan komen.
De Waddenvereniging heeft in een eerste reactie aangegeven blij te zijn met het uitstel. Want elke dag dat het Waddengebied gaswinning bespaard blijft, is er een, zo laat de Waddenvereniging weten.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil gas winnen uit het gasveld tussen Ternaard en Wierum. Een klein deel van dat gasveld ligt onder land. Het grootste deel ligt onder de Waddenzee.
Een definitief besluit over de plannen voor gaswinning werd in het laatste deel van dit jaar verwacht. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw zei eind september dat de definitieve verlening van de vergunning een kwestie van ‘weken of een maand’ zou zijn.
Verschillende partijen zijn fel tegen de gaswinning. Zo gaven UNESCO en het Omgevingsberaad Waddengebied (OBW) al negatieve adviezen. De organisaties zijn er niet van overtuigd dat er gas kan worden gewonnen onder het kwetsbare Waddengebied zonder schade aan de natuur.
Opnieuw negatief advies over gaswinning onder Waddenzee bij Ternaard