Gastvrijheid cruciaal in vrijwilligersorganisaties, toont promotieonderzoek Geesje Duursma · Foto('s): 

Gastvrijheid cruciaal in vrijwilligersorganisaties, toont promotieonderzoek Geesje Duursma

vrijdag 04 oktober 2024

BURGUM – Geesje Duursma uit Burgum promoveert op 10 oktober aanstaande aan de Rijksuniversiteit Groningen met haar onderzoek naar het belang van gastvrijheid in vrijwilligersorganisaties. Haar studie toont aan dat gastvrijheid, vaak geassocieerd met de horeca, ook essentieel is in sectoren zoals musea, ziekenhuizen en bibliotheken. Vrijwilligers spelen een steeds grotere rol in de samenleving, en een strategische aanpak van gastvrijheid kan hun betrokkenheid en tevredenheid vergroten.

Duursma introduceert het concept “hospitability”, dat gastvrijheid beschouwt als een strategische pijler binnen organisaties. Dit houdt in dat vrijwilligers meer autonomie en verantwoordelijkheid krijgen om zelf gastvrije keuzes te maken. Daarnaast bespreekt ze “hospitension”, de spanningen die ontstaan door verschillende interpretaties van gastvrijheid binnen organisaties. Haar onderzoek biedt praktische aanbevelingen, zoals het geven van duidelijke taakomschrijvingen, regelmatige feedback en meer eigenaarschap aan vrijwilligers. Dit zorgt voor een cultuur van gastvrijheid die niet alleen de organisatie ten goede komt, maar ook de vrijwilligerstevredenheid aanzienlijk verhoogt. Duursma’s promotieonderzoek werd uitgevoerd in een museum, bibliotheek en ziekenhuis in Noord-Nederland en laat zien dat een vernieuwde kijk op gastvrijheid bijdraagt aan een inclusieve, menselijke werkomgeving.

‘Gastvrijheid draait niet alleen om hartelijkheid en zorgzaamheid, maar is een complex geheel waarin waarden, houding, gedrag en resultaten elkaar versterken’, legt Geesje Duursma uit. Ze studeerde bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen en is al van jongs af aan actief in de gastvrijheidssector. Na haar studie werkte ze in hospitality consultancy en startte een soft franchiseformule voor fastfoodrestaurants. In december 1997 begon ze samen met haar man het horecabedrijf De Pleats in Burgum, Friesland. Duursma is actief als commissaris, onder andere bij NHL Stenden Hogeschool en Empatec NV. Daarnaast zet ze zich in als vrijwilliger voor verschillende organisaties, waaronder Streekomrop RTV NOF. In 2017 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?