Gasregiotoeslagen ondoorzichtig en niet meer van deze tijd · Foto('s): 

Gasregiotoeslagen ondoorzichtig en niet meer van deze tijd

dinsdag 12 april 2016

Een groeiend aantal energieleveranciers berekent de variabele gasregiotoeslagen niet meer door aan hun klanten of overweegt dat. Veelal is dat in het voordeel van consumenten.

Van de dertig leveranciers in Nederland slaan Bas Nederland, DELTA Comfort, LEON Zeewolde, Robin Energie en Greenchoice de kleine 600 tarieven plat tot een gemiddelde, dat in de energieprijs voor de consument is verwerkt. Bas, LEON en Robin zijn weliswaar kleinere spelers, maar sinds kort hanteert ook prijsvechter energiedirect.nl één tarief voor alle gasregio’s.

,,En Essent overweegt het voorbeeld van onze dochter te volgen’’, meldt Essent-woordvoerder Ronald Sutmuller. Wellicht al in de loop van dit jaar neemt het energiebedrijf hierover een besluit, mede aan de hand van de ervaringen bij energiedirect.nl.

Ondoorzichtig

,,Het is ondoorzichtig en verwarrend dat energieleveranciers zelf mogen bepalen welke gasregiotoeslagen ze doorberekenen aan hun klanten. Zeker omdat de tarieven die ze op hun beurt zelf aan Gasunie betalen gewoon vaststaan’’, stelt Hans de Kok, directeur van (energie)vergelijkingssite Pricewise.

Energieleveranciers betalen middels zogenaamde exittarieven aan de Gasunie voor het transport van het gas voor hun klanten. De hoogte van de exittarieven wordt bepaald door de afstand van de exitpunten tot de gasbron (Groningen). De ACM houdt toezicht op de bijna 600 verschillende exittarieven en publiceert jaarlijks tarievenbesluiten met maximumtarieven. ,,Dit zou het signaal moeten zijn voor de Gasunie om de veelheid aan transporttoeslagen die zij doorberekenen aan de leveranciers te vervangen door één tarief, zoals in België.’’

‘Niet van deze tijd’

Volgens De Kok is het niet meer van deze tijd om voor het gastransport naar mensen in Zeeland en Limburg veel meer te vragen dan aan mensen in Friesland en Groningen. ,,Ons gas wordt tegenwoordig niet alleen in Groningen gewonnen, maar komt ook van kleine Nederlandse gasvelden. Bovendien is gaswinning en transport een nationale aangelegenheid. Daar zou iedere Nederlander in gelijke mate aan moeten mee betalen, dan wel van profteren. In de toekomst zal gas steeds minder vaak uit Groningen komen en steeds vaker uit andere bronnen in binnen- en buitenland.”

Bij de meeste leveranciers betaalt iemand uit Zeeland meer dan iemand uit Groningen, gemiddeld 20 euro per jaar. Bij een aantal leveranciers (o.a. Vandebron, NLE en Essent) is dit verschil zelfs meer dan 2,5 cent per m3 (eigen tarief transportkosten). Bij een gemiddeld verbruik van 1.600 m3 per jaar betaalt de Zeeuw dan zelfs ruim 40 euro meer dan de Groninger.

Doorsluizen

Energiebedrijven hebben de vrijheid om consumenten andere toeslagen in rekening te brengen dan de regiotoeslagen, die ze zelf aan de Gasunie moeten afdragen. Energiedirect.nl berekent per klant een kleine 6 euro per jaar aan transportkosten en hanteert dus geen regio-specifieke toeslagen meer. Veruit de meeste klanten van energiedirect.nl lijn hierdoor dus minder geld kwijt. ,,We halen er concurrentievoordeel uit’’, beaamt woordvoerder Sutmuller. ,,De keuze om het zo te doen hangt samen onze keuze om met energiedirect.nl één van de goedkoopste leveranciers van Nederland te zijn.’’ DELTA, dominant in Zeeland, hanteert een gemiddeld consumententarief voor het heel Nederland, hetgeen gunstig is voor de Zeeuwse thuismarkt.

Betrokken

Greenchoice heeft de variabele toeslagen een tijd terug weggestreept. ,,Om onze klanten meer betrokken te krijgen bij duurzame energie hebben we een simpele, zeer inzichtelijke jaarnota gemaakt. Op één A4-tje. Daar past geen ouderwets tarievenstelsel bij’’, aldus woordvoerder Jurjen Algra. ,,Volgens ons is een totaalprijs voor gas precies hetzelfde als een all-in benzineprijs bij de pomp van – zeg maar – 1,35 euro. Daar laten ze de optelsom van brandstof, belasting en BTW ook achterwege.’’

Gemiddelde

Gemiddeld genomen rekent Greenchoice voor de transportkosten ietsje minder dan energiedirect.nl: ‘circa 5 euro’ per jaar per klant, zegt Algra. Dat bedrag staat dus niet vermeld op het jaaroverzicht, maar is – net als bij energiedirect.nl – verdisconteert in de gasprijs. ,,En desalniettemin zijn we concurrerend in de markt.’’

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?