AMELAND – De kans dat nesten van bijvoorbeeld kleine mantelmeeuwen en eidereenden overstromen in de kwelders ten oosten van Ameland, is toegenomen door de gaswinning bij het gebied.
Dat staat in een rapport van Sovon Vogelonderzoek. Het is onderdeel van een bredere evaluatie van de gevolgen van de gaswinning door de NAM de afgelopen 36 jaar.
Kwetsbaar voor hoogwater
Donderdag is er een symposium over op het eiland. Over het algemeen “is de huidige overstromingskans op de kwelder van Ameland voor nestelende broedvogels toegenomen, ten opzichte van wanneer er geen bodemdaling had plaatsgevonden”, zo schrijven de auteurs van het rapport. Kleine kantelmeeuwen broeden vaak dicht bij de Waddenzee, waardoor ze kwetsbaar zijn voor hoogwater. Hun nesten liggen in kwelder de Hôn, achter ’t Oerd, en het Nieuwlandsreid, gelegen in de Vennoot. Het eerste gebied is in beheer bij It Fryske Gea en het andere bij de inwoners van Buren.
Verschil tussen vogels
Het risico op overstromingen is niet gemeten, maar wel berekend. Door de inzet van drones kunnen de nesten de laatste jaren beter worden gevolgd en vastgelegd. De vraag is nu vooral hoe de vogels zullen reageren op meer overstromingen. En dat verschilt sterk. De lepelaars op de Hôn hebben zich na een aantal overstromingen naar een nieuw en hongergeleden plek verplaatst. Maar er zijn ook soorten, zoals de scholekster, waarbij zo’n proces veel langzamer gaat. Sinds 1986 is de bodem vlakbij de productielocatie, volgens waterpasgegevens, met 42 centimeter gedaald. Modelmatig gaat het om 38 centimeter in het hart van het zogenaamde ‘dalingsgebied’. De verwachting is dat dit oploopt tot 50 centimeter in 2050.
Daling met name dieper in de kwelders
Over het algemeen komt er aan de randen van de kwelders wel weer wat slijk bij. Het is vooral de grond verderop in de kwelders die naar beneden gaat. Dat deze beweging gaande is, zie je ook terug in de vegetatie op die plekken, aldus het rapport van de Begeleidingscommissie Monitoring Bodemdaling Ameland.
Deze kwelder op oost Ameland liep voor de gasboring alleen met zware storm met springtij onder zeewater.
Nu de gasput na 37 jaar bijna leeg is loopt ie bijna elke maand zonder storm onder zeewater.
Water liegt niet. pic.twitter.com/kwfnnarKiI— richardtkiewiet (@richardtkiewiet) April 8, 2024