Hoe gaat het met de cultuurverenigingen in Fryslân en hoe ziet de toekomst er uit? Keunstwurk en het Fries Sociaal Planbureau (FSP) werken samen om antwoorden te geven op deze vragen. Aan de Friese verenigingen en stichtingen die zich bezig houden met toneel, dans, muziek of beeldende kunst wordt gevraagd mee te doen aan de cultuurverenigingsmonitor, een vragenlijst die om de twee jaar herhaald gaat worden.
Krimp en Culturele Hoofdstad
Verenigingen en stichtingen staan voor uitdagende tijden. Veranderingen in de samenleving, zoals krimp, vergrijzing en individualisering, bezorgen verenigingen de nodige uitdagingen om te blijven voortbestaan. Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 biedt juist weer mogelijkheden voor Friese cultuurverenigingen. De monitor maakt inzichtelijk hoe het met de Friese verenigingen gaat in deze veranderende omstandigheden. Komen zij financieel rond? Wat verwachten zij van de ledenaantallen? Zijn er genoeg vrijwilligers? En welke andere knelpunten worden ervaren?
Cultuur voor senioren; pilotgemeente Achtkarspelen
Over 15 jaar is één op de vier Friezen 65 jaar of ouder. Een groep mensen met veel vrije tijd. Voor verenigingen daarom interessant om rekening mee te houden. Een groot deel van de 65-plussers in het Fries burgerpanel geven bijvoorbeeld aan graag actief te willen worden als vrijwilliger bij culturele verenigingen.
Achtkarspelen is één van de pilotgemeenten waarin het project ‘De Bus – Tijd voor Talent’ wordt uitgevoerd. Dit project is een grootschalig en meerjarig programma dat gericht is op het vergroten van de cultuurparticipatie van 65-plussers binnen Fryslân. Het is de bedoeling om met dit project er achter te komen hoe actief deze groep meedoet aan culturele activiteiten, waar het aanbod uit bestaat en welke organisaties zich hiermee bezig houden. Met de monitor proberen we hier meer inzicht in te krijgen. Daarom zal in september de monitor eerst hier worden uitgevoerd.
Waardevolle uitkomsten
Begin 2017 kunnen de verenigingen en stichtingen in de overige Friese gemeenten de vragenlijst verwachten. De uitkomst van de Friese cultuurverenigingsmonitor biedt inzicht in de stand van zaken bij cultuurverenigingen. Dit inzicht is nodig om verenigingen gerichter te kunnen ondersteunen bij de uitdagingen waar ze voor staan. De onderzoeksresultaten zijn verder toepasbaar voor beleidsevaluatie en bieden een fundament voor (nieuw) cultuurbeleid van de Provincie, gemeenten en cultuurverenigingen.
Het FSP wil een volledig beeld krijgen van de ontwikkelingen binnen het Friese verenigingslandschap. Daarom is begin 2016 ook een start gemaakt met de sportverenigingsmonitor, de resultaten hiervan worden in september 2016 verwacht.