Fryslân ferbynt, vrijwilligerswerk en sport in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Fryslân ferbynt, vrijwilligerswerk en sport in de Weekend Nieuwsshow

zondag 23 juni 2024

DE WESTEREEN – Zaterdag 22 juni was het de eerste editie van Fryslân Ferbynt. In heel Fryslân werden activiteiten georganiseerd om bestaande vrijwilligers in het zonnetje te zetten en nieuwe vrijwilligers te werven. In de Weekend Nieuwsshow was er veel aandacht voor deze dag en de activiteiten.

In de regio Noardeast Fryslân waren er 95 activiteiten. Fryslân Ferbynt is een initiatief van de Provincie Fryslân die alle activiteiten steunde met subsidie. In de Weekend Nieuwsshow kwam gedeputeerde Sijbe Knol aan het woord over Fryslân Ferbynt. Daarnaast spraken presentatoren Arnold Hiemstra, Jitske de Hoop en verslaggever Erik Visser met verschillende organisatoren van activiteiten.

Het eerste uur in de Weekend Nieuwsshow werd afgetrapt met een interview met Hetty Combs die vertelde over het labyrint bouwen op het plein van de Groen (voormalige Groen van Prinsterer school te Dokkum). Hier zijn ook vrijwilligers nodig om met veel handen een labyrint te bouwen. Hetty Combs vertelde daarnaast over een eerder project tijdens Pasen in Twijzel waar beschilderde kalkeieren verspreid werden. Ook was er aandacht voor Sjoukje Drost uit Damwâld die op haar eigen erf aan de Doniawei een Simmerfair organiseerde. Hier liet ze over weten dat ze altijd al graag een fair wilde opzetten op haar eigen erf en veel visitekaartjes verzamelde om ook zo standhouders en kraampjes te bereiken. Het was een gezellige drukte aan de Doniawei en wellicht komt er nog een najaarsfair. Later dit uur werd contact gelegd met Sijbe Knol van de FNP. Er werd over Fryslân Ferbynt gesproken en Sijbe Knol was te gast bij de Roptamolen in Mitselwier waar ook vrijwilligers zich in hebben gezet. De eerste editie is hiermee gestart en Knol laat weten dat de statistieken uit zullen wijzen of dit volgend jaar of om de twee jaar weer opgezet zal worden.

Het tweede uur van de Weekend Nieuwsshow stond vooral in teken van sport. Het uur werd afgetrapt met de sportûnderfiningswike waar Anke Margryt van der Veen vertelde over de activiteiten die in de eerste week van juli opgezet worden voor peuters, kleuters en kinderen van de basisschool. De ûnderfingswike gaat dit jaar ook in Damwâld van start en de aanmeldingsprocedure liep dinsdagochtend 18 juni al gauw vol. Anke Margyt laat weten dat ze alle schakels binnen de organisatie prachtig vind en het belangrijk vind dat kinderen in beweging zijn.

De agendatips binnen de Weekend Nieuwsshow brachten een bijzonder interview met acteur Rogier Schippers die vertelde over de opvoering van Grondproeven in Holwert. In deze muzikale locatie voorstelling strijden twee generaties akkerbouwers voor de toekomst van het familiebedrijf. Een jonge boerin wil zorgen voor een gezonde bodem door niet meer te spuiten. Terwijl de temperatuur stijgt en het steeds warmer wordt, vreest haar vader voor het mislukken van de oogst. Grondproeven is een voorstelling over de moed om te veranderen, mee te bewegen met de natuur en nieuwe uitdagingen. Schippers vertelde er over in de weekendnieuwsshow.

Het tweede uur werd afgesloten met het openingsweekend van KV de Granaet en Hockeyclub Dokkum die een familietoernooi organiseerden op de nieuwe kunstgrasvelden. Het programma was bomvol met o.a. een afsluitende barbecue en muziek in de avond. Marieke van Dijk secretaris van de hockeyclub vertelde over alle activiteiten. Ook de zondag met een hockeyclinic en een openingsreceptie in het clubgebouw bij de Optisporthal in het Tolhuispark.

Auteur: RTV NOF | Arnold Hiemstra
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Fryslân ferbynt, vrijwilligerswerk en sport in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
Fryslân ferbynt, vrijwilligerswerk en sport in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?