Fryske plaatsnamen Noardeast-F, bezwaren tegen RVN en nieuwe Brommels in WNS · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Fryske plaatsnamen Noardeast-F, bezwaren tegen RVN en nieuwe Brommels in WNS

zaterdag 10 juli 2021

DE WESTEREEN – In de Weekend Nieuwsshow aandacht voor het historische besluit om per januari 2023 over te gaan op Fryske plaatsnamen. Uitzonderingen zijn er voor de drie dorpen in het oosten van de gemeente en door een amendement Aalsum, Hiaure en Waaxens.

Dorpsbelangen Feanwâlden bestuurslid Aije Klaren vertelde over de actie om zoveel mogelijk bezwaarschriften van belanghebbende te verzamelen tegen de van rechtswege vergunning verleende vergunning van RVN. Ook is er een petitie opgesteld om aan te geven dat de gemeente anders had moeten handelen bij deze vergunningverlening. “Efterôf besjoen hie der direkt nee sein wurden kinnen tsjin de fergunning.” aldus Klaren.

Deze zomer heeft RTV NOF een eigen podcast. Maakster is Esther Leystra van de streekomroep. In zes afleveringen bespreekt zij met inwoners uit diverse vakgebieden uit de regio over tips om te komen tot een duurzame Griene Simmer. Met ingang van volgende week is de podcast na afloop van de Weekend Nieuwsshow te beluisteren en op meerdere podcast-platforms zoals Spotify.

FNP raadslid Bert Koonstra besprak zijn zorgen over de financiële situatie van de gemeenten in Nederland, waaronder Noardeast-Fryslân. Hij zou graag zien dat Den Haag met een grotere bijdrage komt om tekorten, landelijk 3 miljard, te verkleinen.

Jacob Bosma vertelde over de expositie deze zomer in Museum Dokkum en It Fiskershúske in Moddergat. De heer Schepel gaf tekst en uitleg over zijn boek over de historie van Feanwâldsterwâl (De Wal), het dorp dat na 2011 pas een officiële dorpsstatus heeft en een rijke historie heeft in onder andere veenafgraving.

Jan Michiel van der Gang (Admiraliteitsdagen) werd gebeld over de Weken van de Admiraal. Als vervanging van de afgezegde Admirilateitsdagen zijn er zes weken lang activiteiten in de stad Dokkum. Naar aanleiding van de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries had verslaggever Ben de Jager een gesprek met Bauke Vaatstra. De Vries was nauw betrokken bij het onderzoek van de moord op Vaatstra dochter Marianne. Vaatstra noemt De Vries in ‘geweldenaar yn syn dwaan en litten’.

Met Gooitzen Hager van Lunchcafé De Ferbining keken we terug op de opening van vrijdag. De onderneming zit in het station Feanwâlden en biedt werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voorzitter Atsje Lettinga van Brommels had het in de uitzending over de twaalf nieuw ontdekte bramensoorten. Tot slot vertelde Jolanda Tuma over het Monnikenwerk van kunstenaars in kerken in Fryslân en Groningen.

De Weekend Nieuwsshow is iedere zaterdag tussen 11:00 uur – 14:00 uur te beluisteren op RTV NOF en terug te luisteren in de herhaling op zondag. Ook een interessant onderwerp? Mail naar wns@rtvnof.nl.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?