Friezen sceptisch over extra oefeningen defensie: “Ze doen toch wat ze zelf willen” · Foto('s): Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
  Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Friezen sceptisch over extra oefeningen defensie: “Ze doen toch wat ze zelf willen”

vrijdag 12 juli 2024

LEEUWARDEN – Omwonenden van de vliegbasis in Leeuwarden en andere belangstellenden tasten nog in het duister over het plan van defensie om meer te oefenen. Zo’n 500 belangstellenden kwamen naar een informatieavond in het WTC Hotel. Zo schrijft Omrop Fryslân. 

Een beetje meer duidelijkheid over hun toekomst. Of ze kunnen blijven wonen op de plek waar ze nu zitten of dat ze mogelijk meer worden blootgesteld aan meer geluidsoverlast. Op dat soort vragen hadden veel bezoekers antwoord willen krijgen. Maar veel van de antwoorden zijn nog niet te geven door defensie en dat maakt de impact nog onduidelijk.

Tevreden over opkomst

Kolonel Roy Hemmelder van het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie is blij met het aantal bezoekers van de bijeenkomst. “Ik ben enorm tevreden. Ik had wel verwacht dat het leeft, hier zo vlakbij de vliegbasis, maar deze opkomst had ik niet verwacht.” Het was de tweede sessies in Fryslân, woensdag werden Vlielanders bijgepraat over wat defensie daar extra wil doen op het schietterrein De Vliehors.

Defensie heeft extra ruimte nodig om te oefenen. Door de spanningen in de wereld, de oorlog in Oekraïne en de dreiging van Rusland en China wordt meer geïnvesteerd in het leger. Omdat defensie na de Koude Oorlog kazernes en materiaal heeft verkocht, is er nu een grote behoefte aan. Alle wensen van het leger zijn gebundeld in het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie. Er wordt nu onderzocht wat er mogelijk is in Nederland. Om ook de omwonenden mee te nemen, zijn in het hele land informatiesessies georganiseerd. De laatste was donderdag in het WTC Hotel in Leeuwarden. De bezoekers gaven defensie mee wat voor hun van belang is. Volgend jaar neemt het kabinet een besluit over wat waar moet komen.

Het werd in het WTC al snel duidelijk waar de grootste zorgen zitten: de uitbreiding van de activiteiten op vliegbasis Leeuwarden. Defensie wil de kortste baan langer maken en zoekt ruimte voor 2.300 extra vluchten. Het draagvlak daarvoor is klein, zo werd wel duidelijk. Sommige insprekers geven aan dat ze begrip hebben voor de wensen van defensie, maar zeggen dat ze nu al veel overlast hebben. Het gaat om trillingen en om geluidsoverlast. De insprekers zijn helder: Leeuwarden en omgeving zitten aan hun taks. Het is nu de beurt aan anderen.

‘Kijk naar de Ranestad’

“Waarom kijken jullie alleen in de provincies rond de Randstad en terug niet naar bijvoorbeeld het vliegveld bij Maastricht?”, was een van de vragen. Het antwoord is volgens Roy Hemmelder simpel: van dat idee weet je van tevoren al dat het niet kansrijk is. Toch wordt al gekeken naar alternatieve locaties. Zo denkt defensie aan het heropenen van vliegbasis Twente en wordt gekeken of er ook gevlogen kan worden vanaf de vliegvelden Eelde en Lelystad.

Het is duidelijk dat de zorgen over uitbreiding van met name de activiteiten van de luchtmacht groot zijn. Maar die zijn er ook over het inrichten van een terrein in de Kollumerwaard, aan de zuidkant van het Lauwersmeer. Op de plek van de voormalige kruitfabriek ziet defensie ruimte voor of een munitieopslag of een oefenterrein voor explosieven.

Kollumerwaard

Dat laatste overrompelde de omwonenden van de zeven woningen aldaar. Het stond niet in de eerste plannen van defensie. De omwonenden maken zich vooral zorgen over de gevolgen van de training met explosieven. Zo kwamen er vragen over trillingen en geluidsoverlast. Maar ook over de impact op de natuur. Marga van der Ham woont in de buurt. “Ik wil weten of ze hebben nagedacht over dierenwelzijn en over wat er achterblijft in de bodem.” Maar concrete antwoorden kwamen er niet.

Volgend jaar duidelijkheid

Dat is ook niet vreemd, zegt kolonel Hemmelder: “We zijn nu halverwege het proces. We peilen het maatschappelijk draagvlak. Vervolgens gaan we met de bestuurders van alle provincies praten en dan komt ook de Milieueffectrapportage. Die brengen we bij elkaar en dan willen we begin volgend jaar onze voorkeursalternatieven presenteren. Dat is dan dus heel locatiespecifiek.” Als de plannen concreter worden, komen er nieuwe inspraakmogelijkheden, zegt Hemmelder. Veel vertrouwen is er echter niet.

Bezoekers zijn aan de ene kant blij met de openheid van defensie en ze hebben ook begrip dat de ruimte echt nodig is: “Er is echt wel wat aan de hand in de wereld.” Aan de andere kant is er scepsis over wat er met alle inspraak wordt gedaan. “Ze doen toch wel wat ze zelf willen”, is een vaak gehoorde reactie.

‘Blijf scherp’

Het is nu een zaak van scherp blijven, zeggen omwonenden. Want als het kabinet straks keuzes maakt, dan komt ook een sterke lobby op gang. Sommige omwonenden zijn bang dat die vanuit Noord-Brabant beter wordt gevoerd, waar naast vliegbasis Volkel ook wordt gekeken naar het opnieuw activeren van De Peel.

Geert Verf van dorpsbelang Marsum deed daarom eerder al de oproep scherp te blijven en massaal naar dit soort bijeenkomsten toe te gaan om je uit te spreken tegen mogelijke uitbreidingsplannen. Voorzitter Sietske Inberg van Milieudefensie Leeuwarden vindt dat het tijd wordt dat de gemeenteraad zich ermee bemoeit. “Als er zoveel klachten zijn, moet je daar als raad ook wat mee.”

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?