OOSTMAHORN – Steeds meer mensen wonen permanent op een vakantiepark in Fryslân. Begin dit jaar staan 2.700 mensen op het adres van een vakantiepark ingeschreven, 300 meer dan in 2019. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hoeveel van deze mensen illegaal op een vakantiepark wonen, is niet onderzocht. Elke gemeente kan bepalen in een bestemmingsplan of in een recreatiewoning permanent mag worden gewoond. Er bestaan ook persoonsgebonden gedoogregelingen. Dus de regels verschillen in elke plaats.
In de gemeente De Fryske Marren wonen 800 mensen op een vakantiepark. Dat is met een derde van het totale aantal bewoners op Friese parken verreweg het grootste aantal. Gezien het aantal mensen wat er in de gemeente woont staan de Waddeneilanden bovenaan de lijst. Op Terschelling staat bijvoorbeeld een op de dertig mensen op een adres van een vakantiepark ingeschreven.
De provincie en het Kadaster hebben de gegevens voor dit onderzoek aangeleverd. In dit onderzoek worden toilet- en kampeerterreinen beschouwd als vakantieparken. Dat betekent dat hotels, hostels, gasthuizen, groepsaccommodaties, individuele vakantiehuizen, B&B’s en jachthavens niet in de cijfers zijn meegenomen. Daarnaast zou het vakantiepark steeds meer op een woonwijk lijken door het bouwen van schuren, hekken en terrassen. Dit kan leiden tot spanningen met de recreanten die er op vakantie zijn. En als er minder toeristen komen in een gebied heeft dit negatieve gevolgen voor de lokale economie. Vooral de horeca- en recreatiesector heeft hier last van.