Welke circulaire producten en diensten zijn er verkrijgbaar in Fryslân? En wat voor circulaire successen worden er geboekt in onze provincie? Om dat duidelijk te maken, presenteert Circulair Friesland op 26 september haar online circulaire catalogus én nieuwe website.
De vereniging doet dit tijdens het maandelijkse Circulair Café, dat deze keer plaatsvindt in de Blokhuispoort in Leeuwarden.
Circulaire Catalogus: circulaire marktplaats voor ondernemers
Waar kun je terecht voor circulaire meubels, bedrijfskleding, workshops en andere producten en diensten? Wie gaat jouw circulaire innovaties kopen? Dat zijn vragen waar steeds meer ondernemers tegenaan lopen, vooral nu alle Friese overheden stevig inzetten op circulair inkopen en aanbesteden.
De nieuwe online circulaire catalogus van Circulair Friesland brengt vraag en aanbod overzichtelijk bij elkaar. Programmadirecteur Ingrid Zeegers: “De circulaire catalogus is een verbindingsplatform en marktplaats voor vernieuwende ondernemers en duurzame innovaties.” Leden van Circulair Friesland hebben als eerste de kans gekregen om hun aanbod toe te voegen, maar in de catalogus is ruimte voor circulaire producten en diensten uit heel Nederland.
Per product en dienst is te zien aan welk van de 7 kenmerken van de circulaire economie wordt voldaan: materialen & grondstoffen, energie, biodiversiteit, water, culturele diversiteit, gezondheid & welzijn en toegevoegde waarde. Het is de bedoeling dat het volledige aanbod in de catalogus in 2025 100% circulair is. Tijdens het Circulair Café wordt ook de naam van de circulaire catalogus onthuld.
Nieuwe website: het verhaal van Fryslân
Niet alleen in Nederland, maar vanuit heel Europa wordt gekeken naar de circulaire inspanningen van Fryslân. Er gebeurt veel bij de leden van Circulair Friesland en bij andere Friese organisaties. Denk maar eens aan het pas geopende Energie Kenniscentrum van Ekwadraat en Koninklijke Oosterhof Holman, de biocomposiet fietsbrug bij Ritsumasyl, het Biosintrum in Oosterwolde en het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics dat gebouwd wordt in Heerenveen. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.
Houkje Rijpstra, algemeen directeur bij Circulair Friesland: “Er zijn ontzettend veel circulaire succesverhalen in onze provincie. Daar mogen we als Friezen echt heel trots op zijn. De nieuwe website geeft ons de kans om al die grote en kleinere initiatieven te delen met een groot publiek. Door het circulaire verhaal van Fryslân te vertellen, bieden we de betrokken organisaties het podium dat ze verdienen en inspireren we tegelijkertijd anderen om ook aan de slag te gaan met de circulaire economie.”
Verpakkingsdilemma’s en opening Circulair Design Lab
Op het programma staan ook een lezing van Patrick van Baal – over designdilemma’s van voedselverpakkingen – en de opening van het Circular Design Lab van NHL Stenden. Meer informatie over het programma en aanmelden is te vinden op www.circulairfriesland.frl.
Over Circulair Friesland
De Vereniging Circulair Friesland is een samenwerkingsverband van bedrijven, overheden, kennisinstellingen en (maatschappelijke) organisaties. Zij zetten zich op verschillende thema’s – zoals Mobiliteit, Energie, Bouw en Voeding – gezamenlijk in voor de Friese economie van de toekomst: een circulaire economie.