De Friese overheden, zoals vertegenwoordigd in het bestuurlijk overleg Gas- en Zoutwinning, zijn tegen plannen van Frisia Zout BV om zowel op het land als in de Waddenzee zout te winnen. Zij willen dat Frisia geheel stopt met winning onder land, nu uit de MER blijkt dat zoutwinning op de Waddenzee geen ecologische schade veroorzaakt.
Frisia Zout BV heeft in het bestuurlijk overleg de MER-studie toegelicht die is verricht naar winning op zowel land als in het Wad. Uit deze MER blijkt dat winning op het Wad de meest milieuvriendelijke keuze is, omdat er geen sprake is van ecologische schade. De Friese overheden zijn blij dat uit de MER blijkt dat winning op het Wad, mits zorgvuldig uitgevoerd, een haalbare weg is. Het gaat om de gemeenten Franekeradeel, Het Bildt, Harlingen, Menaldumadeel, Wetterskip Fryslân en de provincie Fryslân. De Friese overheden willen dat Frisia zich straks uitsluitend nog richt op winning onder de Waddenzee. Het bedrijf zelf denkt daar anders over. Frisia wil de komende jaren 32 miljoen ton zout winnen, waarvan 2/3 van onder de Waddenzee en 1/3 op land. Deze verdeling komt voort uit de keuze van Frisia voor risicospreiding en flexibiliteit.
‘Een paar jaar terug was het Wad nog niet in beeld. Nu blijkt dat het kan, dat het zelfs de beste keuze is. Daarom begrijpen we niet dat Frisia toch op het land wil blijven winnen. Dat is wedden op twee paarden, terwijl de regio een andere keus maakt’, zegt voorzitter Sjoerd Galema van het bestuurlijk overleg. De Friese gemeenten en de provincie zullen hun gezamenlijke standpunt per brief duidelijk maken aan het ministerie van Economische Zaken. In deze brief verzoeken zij EZ ook voortaan alleen een winningsvergunning af te geven als er vooraf concrete afspraken zijn over de compensatie van schade.
Nu staat alleen in de vergunning dat de veroorzaker schade moet betalen. Hoewel er een gebiedsplan is ontwikkeld om schade door de huidige winningsactiviteiten te herstellen en de waterhuishouding te verbeteren, is de eerste schep door allerlei vertragingen nog altijd niet de grond in. ‘Dit moet je aan de voorkant regelen en niet naderhand’, zegt Galema. Vooraf moet duidelijk zijn wie wat, wanneer betaalt. Alleen schade compenseren is trouwens wat karig, vindt Galema. ‘Een mijnbouwbedrijf mag de regio best nog wat meer tegemoet komen en wat extra’s doen. Inwoners hebben tenslotte jaren al last.’