Friese kinderen het minst gelukkig · Foto('s): Pexels
  Pexels

Friese kinderen het minst gelukkig

donderdag 17 november 2022

LEEUWARDEN – Friese kinderen zijn het minst gelukkig van alle kinderen in ons land, schrijft Omrop Fryslân. Ze geven het leven gemiddeld een 7,2 als rapportcijfer, zo blijkt uit onderzoek van de Kinderombudsman. 16,2 procent geeft het leven een onvoldoende. Het gaat om een onderzoek dat iedere twee jaar in alle provincies wordt gehouden onder kinderen tussen de 8 en de 18 jaar. Voor het onderzoek van de organisatie van de Kinderombudsman is een vragenlijst voorgelegd aan meer dan 2.300 kinderen.

De meeste Friese kinderen zijn gelukkig, maar zij zijn gemiddeld dus wel minder gelukkig dan in andere provincies. Opvallend is dat volwassenen in Fryslân juist het meest gelukkig en tevreden zijn, zo bleek eerder uit CBS-onderzoek. Gemiddeld geven kinderen in Nederland hun leven een 7,7, maar er zitten wel verschillen tussen de provincies. Drentse kinderen zijn het meest positief over hun leven, ze geven het een 8,1. Toch geeft ruim 13 procent van de Nederlandse kinderen een rapportcijfer van 5 of minder aan hun leven.

Ruim 16 procent onvoldoende

In Fryslân geeft 16,2 procent van de kinderen een onvoldoende aan het leven (het gemiddelde van die onvoldoendes is een 3,2 ). Uit de vragenlijst blijkt dat Friese kinderen last hebben van bijzonder veel kwetsbaarheden in vooral de thuissituatie. De Kinderombudsman heeft een top 4 gemaakt van de kwetsbare situaties in Fryslân. Daaruit blijkt: 19,3 procent van de kinderen heeft ruzie thuis, 15,6 procent van de kinderen krijgt jeugd- of GGZ-hulp, 14,7 procent heeft gescheiden ouders die niet goed met elkaar omgaan en 11,9 procent heeft weinig geld thuis. De helft van de kinderen die een onvoldoende geven, heeft problemen met de aandacht en interesse van ouders, zekerheid in het leven, en school en vrijetijdsbesteding.

Zorgen
Friese kinderen zijn minder tevreden over vrienden, school en vrije tijd en de hulp van volwassenen. Ze maken zich zorgen over de oorlog in Oekraïne en het klimaat. Voor Fryslân, Groningen en Limburg geldt dat er meer kinderen wonen die problemen ervaren door armoede of ruzie dan in andere provincies. Soms wordt er zelfs bij geslagen of geschopt, zo schrijft de Kinderombudsman. Deze kinderen hebben ook vaker ouders met psychische problemen of kampen met ziekte of eigen psychische problemen. Door deze problemen geven kinderen hun leven een lager rapportcijfer. Armoede heeft ook gevolgen voor kinderen, op een andere manier dan bij kinderen die bijvoorbeeld in de Randstad opgroeien. Zoiets heeft weerslag op de leefomgeving: bijvoorbeeld in of er veel of juist te weinig ruimte om te spelen is.

Dit vinden Friese kinderen belangrijk

Friese kinderen vinden het belangrijk dat iedereen erbij hoort, inspraak heeft en zich veilig voelt. Deze thema’s zag de organisatie in de eerdere jaren minder en ze worden nu vooral door Friese kinderen genoemd. Daarnaast vinden zij ook inspraak ook inclusiviteit belangrijk. Volgens de Kinderombudsman hangt dat mogelijk samen met de problemen die in hun leven spelen. Fryslân heeft het hoogste percentage kinderen dat problemen in de thuissituatie ervaart en dat jeugdhulp krijgt. Kinderen in Fryslân geven het vaakst aan meer contact te willen met kinderen van dezelfde leeftijd. Op school is het niet altijd prettig, zeggen ze.

Fryslân, Groningen en Limburg springen er in negatieve zin uit. “Dat zijn provincies aan de randen van de samenleving. Dat speelt ook mee, er is best veel ongelijkheid. Voor kinderen en ouders heeft Kalverboer nog wel een tip: “Praat, praat met iemand die je vertrouwd. Dat kan je oom of tante zijn, of iemand op school. Maar alleen het benoemen lucht al op. Je hoeft je er niet voor te schamen. En ouders: schaam je niet voor armoede, want daar kun je niets aan doen en je hebt gewoon recht op hulp.”

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?