Rechter stelt vrijlating Harkiet uit tot geschikte behandeling en woning gevonden is · Foto('s): ANP
  ANP

Rechter stelt vrijlating Harkiet uit tot geschikte behandeling en woning gevonden is

dinsdag 01 oktober 2024

HARKEMA – De man die in 2014 met zijn vriendin op rooftocht was door Nederland, komt vrij schrijft Omrop Fryslân, maar de vrijlating heeft nog wel voorwaarden. De Harkiet heeft inmiddels 10,5 jaar van zijn straf uitgezeten en komt daardoor in aanmerking voor een ‘voorwaardelijke invrijheidsstelling’. Met zijn vriendin kreeg de man de bijnaam ‘Bonnie en Clyde’. Ze hadden een spoor van geweld nagelaten, toen ze in februari 2014 in Duitsland werden opgepakt. Een jaar later kreeg de man zestien jaar cel opgelegd voor poging tot doodslag, meerdere diefstallen met geweld, afpersing en gijzeling. Inmiddels heeft hij dus 10,5 jaar van zijn straf uitgezeten. Hij komt nu vrij, maar wel onder strikte voorwaarden en begeleiding. Het doel van zo’n voorwaardelijke vrijlating het verminderen van de kans op herhaling.

22 keer overgeplaatst

Lang werd getwijfeld of de man een klinische of ambulante behandeling moest ondergaan. Bij het laatste zou hij buiten de kliniek kunnen wonen. De twijfel ontstond door het problematische gedrag van de man in de gevangenis. Hij is uiteindelijk 22 keer overgeplaatst. Door persoonlijkheidsstoornissen is het moeilijk hem in een groep in de kliniek te plaatsen. Hij hecht veel waarde aan zijn privacy, daarom zou een klinische opname geen meerwaarde hebben. Toch stelt hij zich meewerkend op, volgens de begeleiders van de gevangenis en de reclassering. Zij zeggen dat hij gemotiveerd is. Daarom zou een behandeling buiten de kliniek toch een mogelijkheid kunnen zijn. Bij de reclassering denken ze dat de kans op herhaling hoger is dan de begeleiding van de gevangenis inschat. Maar dat risico kan beperkt worden door extra voorwaarden op te leggen, volgens de reclassering. Het zal nog wel even duren voordat de behandeling kan beginnen: daarvoor moet eerst geschikte huisvesting gevonden worden. De man zoekt zelf actief mee, maar de rechter vindt het toch nodig om de eerdere vrijlating met een halfjaar uit te stellen.

Bonnie en Clyde

Begin 2014 domineerden de man en zijn vriendin het nieuws. In Echten (Drenthe) doken ze voor het eerst op: met geweld stalen ze een auto door de eigenaar in de kofferbak te dwingen. In Meppel wordt een vrouw thuis in haar lies gestoken en met een pan op haar hoofd geslagen. De vrouw wordt in de kofferbak van haar eigen auto naar een natuurgebied bij Lelystad gereden en voor dood achtergelaten. Op eigen kracht weet ze nog hulp in te schakelen. Het duo heeft inmiddels de bijnaam Bonnie en Clyde gekregen. Daarna gaat de tocht langs een woningen in Lage Mierde (Noord-Brabant), waar vier personen worden vastgebonden en bedreigd. De bewoner wordt ernstig mishandeld.

Opgepakt in Duitsland

Enkele dagen later verspreidt de politie de namen en foto’s van het rovende stel. Vervolgens schiet ‘Clyde’ in Enschede een man neer. Hij zou hen hebben betrapt toen ze in zijn caravan in wilden breken. De man belandt op de intensive care, zijn echtgenote wordt gedwongen mee te lopen en haar auto af te staan. Het roversduo vlucht met de auto van het echtpaar. Even later gijzelen ze een gezin met jonge kinderen op een woonboerderij in Enschede. Eind februari 2014 wordt het duo in een hotel in Duitsland aangehouden.

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?