Friese gemeenten vragen aandacht van minister voor het blauwtongvirus · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Friese gemeenten vragen aandacht van minister voor het blauwtongvirus

vrijdag 04 oktober 2024

REGIO – De gemeente Noardeast-Fryslân roept Landbouwminister Wiersma op om meer te doen om het blauwtongvirus in te dammen. In een brief schrijft de gemeente dat steeds meer veehouderijen worden getroffen door de gevolgen van de ernstige ziekte. Vijftien Friese gemeenten onderschrijven de brief.

Het blauwtongvirus grijpt verder om zich heen. Tot voor kort kwam blauwtong vooral bij schapen voor. Maar steeds vaker wordt het virus ook vastgesteld bij andere herkauwers, bijvoorbeeld geiten en koeien. Het einde van blauwtong is volgens de Friese gemeenten nog lang niet in zicht.

Noardeast-Fryslân roept de minister op om veehouders te helpen

“Wij begrijpen dat u tot dusver er vanuit gaat dat de gevolgen van de ziekte onderdeel zijn van het bedrijfsrisico. Wij vragen ons af of niet toch enige tegemoetkoming aan de sector mogelijk is.”, schrijft het college van burgemeester en wethouders. “Daarnaast vragen wij uw aandacht voor het stimuleren van ontwikkeling en onderzoek naar effectieve medicijnen om deze verschrikkelijke dierziekte een halt toe te kunnen roepen.”

Het virus heeft grote impact

De schatting van het aantal schapen dat sterft na een besmetting met blauwtong loopt uiteen, van 15 tot 80 procent. Besmette koeien hebben minder last van de ziekte, maar de melkproductie loopt wel aanzienlijk terug. Getroffen koeien blijven na het virus soms klauwproblemen houden en komen nauwelijks weer volledig terug op hun oude productieniveau. De gevolgen voor het welzijn van de dieren, de veehouder en financiële gezondheid van bedrijven kan behoorlijk groot zijn.

Het virus dook na zo’n vijftien jaar afwezigheid een jaar geleden weer op in Nederland

Het leidde tot de dood van tienduizenden schapen, koeien en geiten. Na de winter werd het even rustig, maar in juli keerde het virus terug. De volgende gemeenten in de provinsje Fryslân hebben aangegeven deze brief te onderschrijven: Achtkarspelen, Ameland, Dantumadiel, De Fryske Marren, Heerenveen, Leeuwarden, Ooststellingwerf, Opsterland, Schiermonnikoog, Smallingerland, Sûdwest-Fryslân, Tytsjerksteradiel, Waadhoeke en Weststellingwerf.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?