LEEUWARDEN – Het Fries Sociaal Planbureau (FSP) heet nu Planbureau Fryslân. De naam FSP dekte de lading niet meer: het planbureau doet tegenwoordig niet alleen onderzoek op sociaal gebied, maar kijkt ook naar vraagstukken in het economische en ruimtelijke domein. Gedeputeerde Friso Douwstra lanceerde de nieuwe naam op 7 maart tijdens het FSP-symposium ‘De toekomst is er al’.
Het FSP is op 1 januari 2015 opgericht als onafhankelijk onderzoeksinstituut voor de provincie Fryslân. Missie van het FSP was om beleids- en bestuurskracht van Fryslân te versterken en bij te dragen aan het maatschappelijk debat over de toekomst van Fryslân. In eerste instantie richtte het planbureau zich met name op vraagstukken in het sociale domein. Door onderzoek te doen naar brede welvaart in Fryslân werd de blik gaandeweg breder. Inmiddels doet het planbureau onderzoek naar vraagstukken in het sociale, economische en ruimtelijke domein.
Missie en werkwijze is onveranderd
Ondanks de nieuwe naam blijven missie en werkwijze van het planbureau onveranderd: Planbureau Fryslân wil bijdragen aan een toekomstbestendig Fryslân door middel van onafhankelijke, betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde kennis. Het planbureau biedt overzicht in ontwikkelingen en in de leefsituatie van de inwoners van Fryslân. Belangrijke doelgroepen zijn bestuurders en volksvertegenwoordigers, beleidsmensen, maatschappelijke organisaties, bedrijven en initiatiefnemers. Het onderzoek van Planbureau Fryslân helpt hen bij het afwegen van keuzes en het inschatten van nieuwe (beleids)kansen.
Daarnaast richt het planbureau zich op het maatschappelijke debat over de ontwikkeling van onze provincie. Met cijfers en onafhankelijke analyse streeft het planbureau naar een beter geïnformeerde discussie over onze regio.
Inwonersperspectief
Planbureau Fryslân neemt bij zijn onderzoeken het perspectief van de inwoners als uitgangspunt. Wat inwoners in Fryslân ervaren, vinden en doen, is hierbij belangrijk. Daarbij gaat het om de kwaliteit van leven, de mate waarin burgers in staat zijn om deel te nemen aan de samenleving en hoe ze veranderingen in hun leefsituatie ervaren. Voor zijn onderzoeken maakt het planbureau onder meer gebruik van zijn representatieve burgerpanel, Panel Fryslân.
Meer informatie?
Nieuwsgierig naar cijfers en onderzoek over Fryslân? Kijk op www.planbureaufryslan.nl