Friese werknemers drinken het minst tijdens de werkweek. Bijna zeventig procent geeft aan geen alcohol te drinken als er de volgende dag gewerkt moet worden. Dit ten opzichte van slechts tweeënvijftig procent van alle Nederlanders. Mocht de Fries toch drinken tijdens de werkweek, houdt hij rekening met zijn alcoholinname en gaat ondanks een kater toch naar het werk. Dat blijkt uit onderzoek van de ggz-kliniek U-center onder 1026 respondenten. Friezen blijven wel bij stressklachten vaker ziek thuis dan andere Nederlanders.
Bereidwilligheid
Het werk wordt uiterst serieus genomen in Friesland. Op zondagavond wordt het tweede glas wijn niet ingeschonken als er de volgende dag een drukke planning op het werk te wachten staat. Een kwart van de respondenten zegt hier namelijk rekening mee te houden. Bovendien geeft bijna zeventig procent aan helemaal niet te drinken tijdens de werkweek.
De crisis lijkt de oorzaak dat mensen hun werk zo serieus nemen. “Vermoedelijk veroorzaakt de angst om werkloos te worden dat men zich niet snel ziek meldt, zelfs niet bij hevige stressklachten”, zegt Ingrid Weijnen, psychotherapeut en Directeur Behandeling bij U-center. Uit onderzoek van de Arbo Unie eerder dit jaar blijkt dat werknemers zich niet durven ziek te melden uit angst hun baan te verliezen. Wanneer er toch een keer te veel gedronken wordt, is de Fries sterk. Vrijwel iedereen zegt ondanks de kater de volgende dag gewoon op de werkvloer te verschijnen.
Stressbestendig
Wanneer stressklachten de kop opsteken, durft de Fries soms een dag vrij te nemen. Bijna een op de 5 respondenten meldt zich weleens ziek vanwege een te hoog stresslevel. Dit ligt boven het landelijk gemiddelde van een op de tien. Landelijk is verder opvallend dat de oudere generatie stressbestendiger is dan de jeugd. Slechts 8 procent van de leeftijdscategorie 56-65 jaar zegt zich ziek te melden als het te veel wordt. Bijna een kwart van de ondervraagde jongeren daarentegen gebruikt stress als aanleiding om thuis te blijven. “Gezien deze feiten roep ik werkgevers op scherp te zijn op jongere werknemers om ziekteverzuim door stressklachten tegen te gaan”, aldus Weijnen. Om dit ziekteverzuim te voorkomen is het ook mogelijk zelf maatregelen te treffen om stressklachten te verminderen. De meest gebruikte maatregel onder respondenten is het zorgen voor voldoende ontspanning. Meer dan de helft past dit toe om het stresslevel te verlagen. Jongeren kiezen ook vaak voor het beoefenen van sport, of willen graag met iemand over het stressprobleem praten. Ouderen zijn echter niet van deze maatregelen gecharmeerd; zij kiezen liever voor het nemen van voldoende rust. Klik hier voor het onderzoek
Over U-center
U-center is een private kliniek, gekwalificeerd door het ministerie van VWS voor klinische en ambulante behandeling van mensen met een depressie, burn-out, angst, trauma en verslaving (alcohol, drugs, seks, medicatie, gokken). De veelal BIG-geregistreerde staf van U-center biedt een breed scala aan klinische en ambulante behandelingen. De kliniek is gevestigd in het Limburgse Epen. Daarnaast beschikt de kliniek over een dependance op landgoed De Horst in Driebergen. De samenwerking met de faculteiten Psychology and Neuroscience en de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht levert U-center de nieuwste internationale wetenschappelijke inzichten. Kijk voor meer informatie op www.u-center.nl