SURHUISTERVEEN – De voorbereidingen van de op handen staande fusie tussen ’t Fean ’58 en v.v. Surhuisterveen verlopen voorspoedig. De negen commissies – waarin beide verenigingen vertegenwoordigd zijn – onder leiding van Jehannes Bottema hebben hun werk zorgvuldig gedaan en zijn bijzonder tevreden over het verloop, dat in een positieve sfeer verliep. Zij kunnen een positief en degelijk voorbereid plan presenteren op de extra ledenvergadering van beide verenigingen, die begin 2023 wordt gehouden. Aan de leden is het laatste woord, zij moeten instemmen met de fusie.
Door Jacob Hielema
Een belangrijk punt is de benoeming van een nieuwe technische staf, aangezien de huidige trainers van beide clubs hebben aangegeven aan het eind van dit seizoen te zullen stoppen. De trainerscarrousel is inmiddels in volle gang. “Veel clubs hebben hun trainer al vastgelegd voor het seizoen 2023/2024. Daarop moet je tijdig anticiperen en daarin zijn wij geslaagd”, aldus Jan Lammers, de beoogde voorzitter van de nieuwe fusievereniging.
De benoemde Technische Commissie is slagvaardig aan het werk gegaan en heeft in Ronnie Pander (hoofdtrainer) en Lieuwe van der Wijk (assistent-trainer) twee ervaren trainers vastgelegd. Beiden zijn woonachtig in Surhuisterveen. Geert Hommes (sportverzorger) en Mark Vos (fysiotherapeut) zijn inmiddels ook vastgelegd.
De oplettende toeschouwer had bij de laatste twee thuiswedstrijden van ’t Fean ’58 de aanwezigheid van Ronnie Pander al opgemerkt en dat riep de vraag op: ‘zou dit de aanstaande trainer van FC Surhústerfean worden?’ Het bleek een vooruitziende blik te zijn. Bij v.v. Surhuisterveen heeft hij nog geen wedstrijden gevolgd. “Die spelen op een lager niveau. Maar dat wil ik het komende halfjaar wel doen, want wie weet zijn daar ook spelers die aantrekkelijk zijn. Daar heb ik op dit moment nog geen kijk op”, laat Ronnie Pander weten.
Wat vindt hij van het niveau van ’t Fean ’58? Ronnie Pander: “Ik kom van een hoog niveau, de eredivisie, dan denk je wel ‘nou, dit is wel even een lager niveau’. Wat ik hier zie wat Minno (van der Werff-jh) heeft neergezet, dat is een ploeg die keihard wil werken. En die een collectief vormt, en dat is wel de basis om verder mee te gaan. Wat hier is neergezet is hartstikke goed. Het is een jonge selectie, dat is ook mooi. Zo’n jonge ploeg is nog kneedbaar. Daar kun je goed mee werken en zit fysiek goed in elkaar. Je bent met z’n allen beter gaan voetballen, daar stappen in maken. Maar dat wil je sowieso, op wat voor niveau je instapt wil je die stappen maken.”
’t Fean ’58 staan nu onderaan in de eerste klasse en gezien de versterkte degradatieregeling – drie degraderen rechtstreeks en twee moeten er nog om spelen – wordt het een hele toer om er in te blijven. “Op het moment dat ik hier tekende was dat al duidelijk. Je weet het uiteraard nooit, maar toen zag je al dat je daar rekening mee moet houden. Maar het gaat mij er veel meer om dat het een jonge groep is, die vooruit wil, want dat is mooi om mee te werken En eigenlijk staat dat los van het niveau. En de club zit goed in elkaar.”
Ronnie Pander (45) droeg jaren het pompeblêden shirt van SC Heerenveen, waar hij 58 wedstrijden in het eerste elftal speelde. “Meer dan de helft van mijn leven heb ik daar rondgelopen. Vanaf mijn tiende jaar toen ik op de voetbalschool kwam tot mijn 23e , toen ik verhuurd werd aan BV Veendam. Toen ik 35 jaar was ben ik bij SC Heerenveen teruggekeerd om er negen jaar als trainer bij de jeugd te werken. “Ik heb eigenlijk alle jeugd getraind, onder 17, onder 19 en eveneens het beloften elftal. De laatste jaren was ik de analist van het eerste elftal, waarbij ik de analyses van de tegenstander deed. Ook assisteerde ik bij de tactische trainingen van het eerste elftal, dan moest ik de tegenstander imiteren.”
Een ervaren trainer, die met succes diverse cursussen doorliep en het UEFA-A diploma behaalde, waardoor hij amateurclubs op het hoogste niveau mag trainen, alsmede assistent-trainer in het Betaalde Voetbal. Na zijn periode bij SC Heerenveen had hij vanaf dit seizoen zijn handen vrij. Hij stond bij diverse clubs op het verlanglijstje. “Er waren clubs bij, die op een hoger niveau spelen, maar ik heb voor FC Surhústerfean gekozen. Zij hebben zich als eerste gemeld”, laat hij weten. “En ik heb er hartstikke veel zin in”, vervolgt hij. “De laatste wedstrijden heb ik gezien en dan begint het echt te kriebelen. De ambitie is om het maximale uit de groep te halen. En ik denk dat er met een jonge groep nog veel winst is te behalen.”
Ronnie Pander krijgt als assistent Lieuwe van der Wijk, iemand met een Fean ’58 verleden. Hij doorliep alle jeugdelftallen en haalde zelfs het eerste elftal, al was hij geen vaste basisspeler. Volgens eigen zeggen kwam hij daarvoor tekort. Hij stond mede aan de wieg van de Feanstars, de samenwerking van de jeugd van vv Surhuisterveen en ’t Fean ’58. Hij was o.a. jeugdcoördinator en schreef het eerste technisch beleidsplan voor de Feanstars, waarin de vorig jaar overleden Dirk de Vries een belangrijk aandeel had en die het ook het bewaakte.
De laatste vijf jaar is hij hoofdtrainer, twee jaar bij Suameer en de laatste drie jaar bij zaterdagvierdeklasser WTOC. Hij nam als trainer van de B-selectie in het seizoen, waarin ’t Fean ‘58 dreigde te degraderen de verantwoordelijkheid op zich – toen Yko de Boer tussentijds de club verliet – om via de nacompetitie de Feanster blauwhemden voor een nieuwe opeenvolgende degradatie te behoeden. Met succes door zowel uit als thuis met 3-0 van SC Franeker te winnen. “Ik had tijdens dat seizoen al aangegeven dat ik de club ging verlaten om ergens anders hoofdtrainer te worden”, liet hij het bestuur vroegtijdig weten. “Ik wilde ervaring opdoen en in de keuken kijken bij andere verenigingen. Je moet jezelf ook willen ontwikkelen. ‘Denken in mogelijkheden’, dat is altijd mijn motto geweest.”
Lieuwe van der Wijk (54) komt uit het wereldje van het zaalvoetbal, tegenwoordig futsal genaamd. Hij was gedurende vijf jaar trainer van eredivisionist Leekster Eagles, een topploeg in Nederland. Eerst als assistent-trainer, later als hoofdtrainer. Daarna stapte hij over naar de zaalvoetballers in Heerenveen. Een wereldje, waarin hij nog steeds actief is. “Ik ben nog docent van de KNVB om trainers op te leiden en beschik over de hoogste diploma’s in het futsal. Die kennis neem ik mee naar het veldvoetbal. Je kunt ook op andere manieren trainen en een team beter maken.”
In de samenwerking met Ronnie Pander zijn er afspraken gemaakt. Lieuwe van der Wijk: “Ronnie is hoofdtrainer, maar we willen graag in modellen trainen, in linies dus. Dat we bv. apart de aanval onderhanden nemen of de verdediging. De een pakt dit proces op en de ander is met de rest van de groep bezig. We staan dus met twee trainers op de groep.”
In het amateurvoetbal ben je vaak trainer, maar ook coach. “Trainer ben je op het veld, als coach moet je de jongens kunnen voorbereiden, een wedstrijd kunnen lezen. En dat is vaak lastig. In het coachen wil ik me graag verder ontwikkelen. Ik hoop dat Ronnie me daarin verder kan door ontwikkelen. Zelf kom ik uit de onderbouw, Ronnie komt van de bovenbouw, bij de BVO’s weg. Dat is een mooie combinatie, aldus Lieuwe van der Wijk.
Hij ziet de toekomst positief in, een toekomst die is ingezet met het ontstaan van de Feanstars. “De jeugd heeft nog nooit zo hoog gespeeld als nu. Er komen veel goede voetballers aan. Daar kun je lang op teren. Je moet zorgen dat je continuïteit krijgt. Ik zie best toekomst in het voetbal in Surhuisterveen.”