RINSUMAGEAST – Woensdagmiddag was er in de Alexanderkerk in Rinsumageast een bijzonder treffen. De naam De Rotte was weer voor even terug in het dorp met de monumentale kerk.
August de Rotte uit Oegstgeest bood daar namens de ‘Stichting familie De Rotte’ een familieboek aan. De Rotte is de schrijver van het boek met als volledige titel: Vijfhonderd jaar geschiedenis van de Goudse familie de Rotte, een adellijke familie uit Friesland. Het boek werd aangeboden aan Haije Talsma van de Historische vereniging Noardeast-Fryslân, aan Pieter van der Bij namens het Streekargyf NOF/archief gemeente Dantumadiel en aan Ed Zietsma, de auteur van het boek De adel van Rinsumageast.
De heer de Rotte keerde daarmee terug naar de plaats waar tussen 1750 en 1835 twee generaties van zijn voorgeslacht nauw mee verbonden is geweest. De familie, oorspronkelijk afkomstig uit Gouda en omstreken, werd vermogend door hun kaarsen- en lontenbedrijf. De lonten werden geleverd voor de kanonnen van de duizenden schepen die namens de Republiek over de wereldzeeën heersten.
De militair Johannes Th. F. de Rotte kwam via vererving uit de Cammingha’s en door een huwelijk met Everarda van Asbeck zu Berge in het bezit van Tjaerda state, een van de vier states in Rinsumageast. De De Rottes bekleedden hier diverse functies in het openbaar bestuur. Maurits de Rotte was de laatste bewoner van Tjaerda state, in 1832 verkocht en nadien gesloopt. Over deze Maurits gaan nog de meest wilde verhalen. Zo kreeg hij een relatie met een veel jonger buurmeisje waar hij ook een kind bij kreeg. En stak hij ook veel van het familiekapitaal in zijn andere liefhebberij: de paarden. Regelmatig maakte hij met zijn koets, getrokken door vier vurige paarden, de zandpaden in deze regio onveilig. Ooit zou hij zelfs met die koets naar Parijs zijn getrokken om de bloemetjes buiten te zetten.
Ed Zietsma vertelde dat de verzameling grafplaatjes die in de kerk ten toon worden gesteld de eigenlijke aanleiding vormden om zich meer te verdiepen in de namen die op die plaatjes voorkomen. De naam De Rotte kwam daar veelvuldig op voor. Het leverde het boek De adel van Rinsumageast op.
Het was meer dan toeval dat een buiten de kerk gevonden grafplaatje in de jaren tachtig van de vorige eeuw ook voor August de Rotte de aanleiding was om zich bezig te houden met de beschrijving van zijn roemrijke familie.
Na de overhandiging van de boek hield Zietsma nog een rondleiding door de kerk met de unieke crypte. Buiten werd een kijkje genomen bij het familiegraf van de De Rottes.
Na afloop begaf het gezelschap zich naar het Rechthuis. Bij een bakje kofje ging De Rotte, die zich officieel nog altijd Jonkheer mag noemen, wat dieper in op de bijzondere positie die de adel nog altijd inneemt in Nederland.
Foto 1 Zietsma en De Rotte voor de verzameling grafplaatjes
Het was bijzonder dat zowel voor Ed Zietsma als August de Rotte grafplaatjes de aanleiding vormden tot het schrijven van een boek.
Foto 2 Uitreiking boek
August de Rotte (rechts)heeft het boek uitgereikt aan v.l.n.r. Pieter van der Bij (Streekargyf), Ed Zietsma en Haije Talsma (historische vereniging).
Foto 3 Grafplaatje
Dit is het grafplaatje van Everarda de Rotte-van Asbeck. Na de vondst op het kerkhof is dit enige tijd in het bezit geweest van de familie De Rotte maar is nu terug en kan in de kerk bewonderd worden.
Foto 4 Opgang
De opgang onder bladerdak naar de monumentale Alexanderkerk te Rinsumageast
Foto 5 Het boek