Woensdag 11 mei was wethouder Paul Maasbommel aanwezig op de basisschol ’t Oegh te Munnekezijl bij de Fairtrade-voorstelling Chocoholic. De gemeente Kollumerland c.a. wil graag een Fairtrade gemeente worden. Een criteria om Fairtrade gemeente te worden, is bewustwording van Fairtrade onder de eigen inwoners.
Daarvoor zijn al meerdere acties geweest. Nu is het de beurt om de kinderen in onze gemeente kennis te laten maken met Fairtrade. Wethouder Paul Maasbommel en een leerling moesten proeven wat nu de echte Fraitrade chocolade was.
Voorstelling Chocoholic
Vanaf 11 mei speelt Theater Smoar op alle basisscholen (groepen 7 en 8) in Kollumerland c.a. de theatervoorstelling Chocoholic. De voorstelling gaat over het meisje Juul. Juul is verslaafd aan chocolade en dan verschijnt er een vreselijk nieuwsbericht, de chocolade raakt op! Met grote vastberadenheid stort Juul zich in een avontuur om alle overgebleven chocolade te redden. Maar waar is het verstopt en wie zorgt ervoor dat het weer in de winkel komt? Dankzij Tony Chocolonely & Het Verkade Meisje ontdekt ze het echte probleem. Is Juul nog op tijd om een ramp te voorkomen en de chocolade te redden? Na de voorstelling krijgen de leerlingen een theaterles.
Door een proeftest, quiz en het maken van een Fairtrade reclamefilmpje leren de kinderen op een speelse manier wat eerlijke handel betekent en welke rol zij daar zelf in kunnen betekenen Wanneer Fairtrade gemeente? In een Fairtrade gemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven en gemeente samen voor eerlijke handel. Fairtrade gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Om deze titel te verdienen werkt de lokale gemeenschap aan een aantal criteria. Een onafhankelijke jury toetst of gemeenten voldoen aan deze criteria en zich Fairtrade gemeente mogen noemen. Meer informatie vindt u op de website www.fairtradegemeenten.nl.