Extra zand voor het strand van Ameland-West · Foto('s): Ameland in Beeld
  Ameland in Beeld

Extra zand voor het strand van Ameland-West

vrijdag 12 mei 2023

AMELAND-WEST – Van begin mei tot en met augustus 2023 werkt Rijkswaterstaat op het strand aan de westkant van Ameland, bij Hollum. Tussen strandpaal 1.2 en 4.6 brengen baggerschepen deze zomer ruim 3 miljoen kubieke meter zand uit de Noordzee naar het strand. Deze grote zandsuppletie is nodig om de kustlijn op zijn plaats te houden, zodat Ameland goed beschermd blijft tegen de zee.

Speciale baggerschepen – ‘sleephopperzuigers’ –zuigen zand op van de zeebodem en brengen dit naar de kust. Via een persleiding wordt het zand op het strand gespoten. Daar spreiden bulldozers en shovels het zand verder uit. Vanaf het strand kan het zand ook doorstuiven de duinen in. Zo versterken we de kust en de zeewering met hulp van de natuur.

Waarom is extra zand nodig op het strand van Ameland-West?

De westkust van Ameland slijt altijd sterk. Wind, golven en stroming schuren zand af. Golven woelen zand op, waarna dit wordt meegenomen door de sterke getijdenstroming door het zeegat tussen de Waddeneilanden Terschelling en Ameland. Verder oostelijk op Ameland spoelt juist weer zand aan en zien we aangroei van de kust.

Strandsuppletie

Rijkswaterstaat komt regelmatig terug op Ameland voor het onderhoud van de kust. Hiermee houden we de kustlijn op zijn plaats. Anders zou Ameland steeds kleiner worden; de kustlijn zou dan elk jaar gemiddeld een meter landinwaarts verplaatsen. Extra zand voor de kust is ook nodig om op de lange termijn te kunnen meegroeien met de stijgende zeespiegel.

Door de sterke erosie van de kust is het strand vooral in de omgeving van paal 2 een stuk smaller en lager geworden. Na eerdere zandsuppleties in 2019 en eerder, brengen we nu opnieuw een grote hoeveelheid zand aan op het strand en de vooroever. De strandsuppletie op Ameland is één van de grootste zandsuppleties langs de Nederlandse kust. Met ruim 3 miljoen kubieke meter zand zouden we de vuurtoren van Ameland zo’n 1.500 keer kunnen vullen.

Werkzaamheden en gefaseerde afzettingen

Tijdens de werkzaamheden is het strand tijdelijk gedeeltelijk of geheel afgesloten. Waar het strand is afgesloten, kunt u omlopen via de aangegeven duinpaden. De strandovergangen blijven open en ook beachclub The Sunset blijft bereikbaar. Een deel van het Groene Strand is tot half augustus afgesloten omdat hier vogels broeden. Actuele informatie over werk en afzettingen vindt u in de app ‘Boskalis projecten’ (via de App- of Playstore, kies in de app voor ‘Strand Ameland-West’.)

Natuur

Rijkswaterstaat werkt het hele jaar door aan het kustonderhoud. Op Ameland-West zijn we genoodzaakt te werken tijdens het broedseizoen. Voor we aan het werk gaan, controleren we het omliggende gebied op aanwezige nesten en nemen waar nodig passende maatregelen. In het belang van de natuur gebruiken we zoveel mogelijk hetzelfde zand als er al ligt op de kust van Ameland. Het zand voor Ameland-West is afkomstig van zandwinlocaties in de Noordzee, op ruim 15 kilometer afstand van het eiland. Dit zand is geselecteerd op samenstelling en korrelgrootte, vergelijkbaar met het zand op de locatie waar we het aanbrengen.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?