Expositie It hâldt de siken yn eert Aggie van der Meer, Gysbert Japicx prijswinnaar · Foto('s): Floriske Gerritsen
  Floriske Gerritsen

Expositie It hâldt de siken yn eert Aggie van der Meer, Gysbert Japicx prijswinnaar

maandag 19 februari 2024

REGIO – De zaterdag feestelijk geopende expositie It hâldt de siken yn met werk van 20 kunstenaars, onder wie Alie Hoogterp (Noardeast-Fryslân) en Gerhild van Rooij (Tytsjerksteradiel), eert schrijfster Aggie van der Meer (1927-2023). Ruim honderd belangstellenden luisterden naar toelichtingen, vocaal ensemble Aquilo, ‘Aggie’ raak getypeerd door vriendin Syl, en zagen Aggie in de Fryslân Dok-documentaire ‘Gysbert Japicx prijswinnaar’ (2019).

AUKJE EN AGGIE
Aukje de Bildt is de initiatiefnemer van de thema-expositie It hâldt de siken yn in de Grote kerk in Drachten. Zij wordt zeer geraakt door met name de gedichten van Aggie en bezocht de dichteres in haar geboorte- en woonplaats Bolsward. Aggie, voluit Agatha Augusta Maria van der Meer-van der Klei, is op 2 september 1927 geboren en was ondanks haar leeftijd nog energiek en helder van geest. Ze vond het prachtig dat haar gedichten het uitgangspunt zouden vormen voor de werken die tijdens de 40dagenvastentijd te zien zouden zijn. Zij gaf carte blanche en zou bij de opening van de expositie aanwezig zijn.

DE ADEM INHOUDEN
Aggie, moeder van zes kinderen, schrijfster van romans en gedichten en onvermoeibare strijdster voor vrede, zorg voor milieu en rechtvaardigheid overleed op 12 augustus 2023 op 95-jarige leeftijd. Het afscheid vond plaats in de Broerekerk, waar zij voor haar oeuvre de Gysbert Japicx prijs in ontvangst had mogen nemen, de belangrijkste Friese literaire prijs. Aggie was kunstzinnig, en voltooide een opleiding tot analist en een tot tekenlerares. Ze werkte als tekenonderwijzeres en maakte zelf ook beeldend werk. Zij heeft het op haar gedichten geïnspireerde werk niet meer gezien. Namens haar familie was zoon Obe aanwezig bij de opening van It hâldt de siken yn, in Nederlands Het houdt de adem in. Het is de eerste dichtregel voor de eerste zondag van de vastentijd uit haar bundel De Sneinen – It lân achter it each fan de nulle (2012).

TITEL EN MUZIEK
De veertigdagentijd is vanouds een periode van nadenken en bezinning. Medeorganisator Ad Vermeulen (Taakgroep Cultuur van de Grote Kerk) zegt over deze titel: “Met de huidige afschuwelijke oorlogen en met de zorgwekkende oorlogsdreigingen hebben we alle reden om de adem in te houden en het denken even te laten wachten”. De door vocaal ensemble Aquilo uit Groningen uitgevoerde meerstemmige composities bood daar tijdens de opening alle gelegenheid voor. De meeste van de 20 uitgenodigde kunstenaars kwamen uit Smallingerland, enkelen uit aangrenzende gemeenten. Zij maakten een grote verscheidenheid aan werk, realistisch tot abstract en klein tot monumentaal.

KUNST, WOORD EN GEDICHT
De deelnemende kunstenaars zijn Aleid Dertien, Alie Hoogterp, Ans Hamer, Elias van der Sloot, Erik de Boer, Gea de Vries, Guido van den Berg, Hilda Klaassen, Janke Huitema, Johanna Bakker, Gerhild van Rooij, Lammie Palma, Lolkje Tuinstra, Margôt Ritman, Marianne en René Romijn, Sible de Vries, Tineke Kelder, Tiny Eekma en Wyke Pronk. Organisatoren Aukje de Bildt en Ad Vermeulen lieten het aan de kunstenaars over om een woord, woorden, zin, zinnen of gedicht van Aggie te kiezen over de zondagen in de vastentijd en dit in de gekozen techniek(en) en materialen te verbeelden. Het is de poëzie van Aggie die de diversiteit van de verbeeldingen in de expositie It hâldt de siken yn verbindt. Bij alle werken, van object tot mini-installatie, gedicht, werk op papier, mixed media, keramiek, fotografie, collage en schilderij is vermeld welk deel van de tekst de inspiratie vormde.

ALIE HOOGTERP EN GERHILD VAN ROOIJ
Alie Hoogterp is werkzaam in Dokkum en koos het woord stilte voor haar schilderij. Ze vertaalde de stilte in een ruimte tussen bijna architecturale abstracties die van veraf oranje ontvlamt tussen de verder sobere gedempte kleuren en donkere contouren. Gerhild van Rooij werkzaam in Aldtsjerk koos een citaat uit het gedicht De tweede zondag: Aan beide kanten van het water / de uitwisseling van macht en gunsten / om de geschiktste plaatsen  en hield ook de liefde van Aggie voor het landschap, en de verte voor ogen. Haar fotografische beeld lijkt van veraf zwart-wit maar dichterbij zijn vele kleurnuances en zeer fijne vormen te zien in het water en op de kanten, bij dit beeld hoort nog een gedicht (in Nederlands en Friese vertaling) dat Gerhild schreef naar aanleiding van de ‘laatste ademtocht’ van Aggie van der Meer.

Foto’s:
1.  Opening It hâldt de siken yn expositie naar gedichten van Aggie van der Meer (1927-2023).
2.  Stilte, schilderij naar gedichten Zondagen van Aggie, in: It hâldt de siken yn, Alie Hoogterp uit Dokkum.
3. Detail foto Een zucht, een ademtocht, bij gedicht Tweede zondag van Aggie in: It hâldt de siken yn (zie ook foto 1 rechts), Gerhild van Rooij uit Aldtsjerk.

Locatie: Expositie It hâldt de siken yn, ter ere van Aggie van der Meer,  Grote Kerk, Zuidkade 19, Drachten.
Open: zaterdagen 17, 24 februari, 2, 9, 16, 23 en 30 maart 13.30 tot 17.00 uur.
Informatie: Ad Vermeulen a.j.w.a.vermeulen@gmail.com, M 06-13621599.
Muziek: 24 februari Smelne Vocaal 16.00-16.30 uur, 2 maart J. Postma orgel, piano – B. Kwant blokfluit,
9 maart koor Amor Cantandi, 16 maart M. van der Meer orgel, 23 maart I. Terpstra dwarsfluit, S. Schippers piano, orgel, Stille Zaterdag 30 maart stilte.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Expositie It hâldt de siken yn eert Aggie van der Meer, Gysbert Japicx prijswinnaar · Foto('s): Floriske Gerritsen
Expositie It hâldt de siken yn eert Aggie van der Meer, Gysbert Japicx prijswinnaar · Foto('s): Floriske Gerritsen
  Floriske Gerritsen

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?