AMELAND – De Waddeneilanden moeten maatregelen nemen tegen planten- en diersoort die daar niet thuishoren. Die oproep doet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA, schrijft Omrop Fryslân. In acht jaar tijd zijn er zo’n 170 zogenaamde exoten bijgekomen op de eilanden. Volgens de NVWA vormen ze een groot risico voor de natuur in het Waddengebied. “Toen ik het advies las, schrok ik wel van de hoeveelheid soorten”, zegt de Terschellinger boswachter Remi Hougee. “Dat betekent dat we daar nog wel een slag te slaan hebben.” De exoten zijn planten of dieren die normaliter niet thuishoren in een gebied en de inheemse soorten kunnen verdrijven. Daarom zouden provincies en beheerders van natuurgebieden met een plan moeten komen om verdere verspreiding van exoten tegen te gaan, zegt de NVWA.
Hougee merkt wel dat de natuur op het eiland verandert. “Japanse duizendknoop, de reuzeberenklauw, dat zijn allemaal soorten die zich snel verspreiden en grote oppervlaktes in beslag nemen.” Zo groot, dat er voor andere soorten geen plek meer is en ze verdreven worden. Voornamelijk in het kwetsbare duingebied is dat gevaarlijk, zegt Hougee. “Omdat deze duingebieden niet zo veel op andere plekken voorkomen.”
De bestrijding is echter lastig. Dit heeft met praktische zaken te maken: en dan voornamelijk met de financiering. “Het zit niet in ons budget om deze grote exoten te bestrijden. Het is altijd de hamvraag: wie gaat het betalen en waarvan, dat is nog wel een zoektocht.”
Toch is er een begin gemaakt. Provincie Fryslân heeft geld beschikbaar gesteld om een ‘integrale aanpak’ op het gebied toe te passen. Daarmee wordt een soort plan van aanpak van de bestrijding bedoelt. “Dan heb je de plant nog niet weg maar je hebt wel een manier hoe je hem weg kunt krijgen op papier staan. Zodra er dan middelen beschikbaar komen, zou je die meteen kunnen inzetten.” Die stugge, invasieve soorten zijn echter niet zomaar verdwenen. Daar moeten speciale bureaus voor worden ingehuurd. “Gelukkig, want er zijn soorten waarvan ik ook echt niet weet hoe ik ze weg moet krijgen”, zegt Hougee.