Enerzjykoöperaasje Kleastersweach helpt bij energiebesparing · Foto('s): Enerzjykoöperaasje Kleastersweach
  Enerzjykoöperaasje Kleastersweach

Enerzjykoöperaasje Kleastersweach helpt bij energiebesparing

donderdag 03 oktober 2024

KOLLUMERSWEACH/FEANKLEASTER – De energiecoöperatie van Kollumersweach en Feankleaster wil inwoners helpen om energie te besparen. Ze beginnen met het verzamelen van informatie over wat de inwoners al hebben gedaan om energie te besparen en wat ze nog willen doen. Begin oktober krijgen de inwoners een oproep om een vragenlijst in te vullen. Zo kan de coöperatie beter begrijpen waar behoefte aan is en activiteiten organiseren die hierbij passen.

Minder fossiele brandstoffen, meer duurzame energie

De coöperatie wil dat de dorpen minder fossiele brandstoffen gebruiken en zelf duurzame energie opwekken, bijvoorbeeld door zonnepanelen op grote daken te plaatsen. Dit is nu moeilijk door problemen met het elektriciteitsnet en de drukte bij netbeheerders. “Daarom richten we ons eerst op energie besparen,” zegt bestuurslid Freerk van der Veen. “Hoe minder energie we verbruiken, hoe minder we hoeven op te wekken. In onze dorpen is nog veel te winnen.”

Vul de enquête in en help mee

De coöperatie vraagt alle inwoners om de vragenlijst in te vullen. Daarnaast hopen ze ook mensen te vinden die willen helpen met de activiteiten die hieruit volgen. Er is van alles te doen, zoals flyers verspreiden, offertes aanvragen en beoordelen, en de website beheren: kleaster-sweach.buurkracht-online.nl. De coöperatie krijgt bij alle acties hulp van Buurkracht.

Opleiding tot energiecoach of -adviseur

Het Provinciaal Energietransitie Bureau (PEB) biedt trainingen aan om energiecoach, energieadviseur of specialist in het instellen van de CV-installatie te worden. Twee bestuursleden van de coöperatie gaan deze trainingen volgen, maar er zijn nog meer plekken beschikbaar. Na de training kunnen inwoners advies vragen aan een energiecoach of hulp krijgen bij het beter instellen van hun CV-installatie.

Buurkracht: samen energie besparen

Buurkracht is een stichting die buurtbewoners helpt om samen energie te besparen. Ze brengen buren bij elkaar en helpen met handige tips en hulpmiddelen, zoals communicatiemiddelen en een interactief platform. Al meer dan 650 buurten in Nederland hebben hier gebruik van gemaakt. Buurkracht wordt ook regelmatig door gemeenten ingeschakeld bij projecten waar inwoners samen aan de slag gaan.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?