TERNAARD – “De staatssecretaris is dit hoofdpijndossier liever kwijt dan rijk.” Dat zegt energiespecialist Jilles van den Beukel uit Appelscha over de gaswinning bij Ternaard. Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw heeft bepaald dat die winning er voorlopig niet komt. Het zou te gevaarlijk zijn voor het Waddengebied.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil al jaren beginnen met gaswinning bij Ternaard. Het bedrijf mag nog gegevens aanleveren, op basis waarvan Vijlbrief kan besluiten de winning nog toe te staan. Het is nog niet duidelijk wat de NAM precies zal doen. De vraag is natuurlijk hoe belangrijk Ternaard is voor het bedrijf.
Van den Beukel werkte in het verleden zelf bij de NAM en is tegenwoordig in dienst van het Centre for Strategic Studies in Den Haag. Hij had niet gedacht dat de minister zou besluiten dat er voorlopig geen gas meer gewonnen mag worden. “Omdat de overheid hier een behoorlijk bedrag aan kan verdienen, ruw geschat 1 of 2 miljard”, aldus Van den Beukel. De gevolgen voor de Waddenzee zijn volgens hem ook maar klein.
De NAM is diverse keren om een reactie gevraagd op de beslissing van staatssecretaris Vijlbrief. Tot nu toe houdt het bedrijf het bij de volgende verklaring: “We hebben de Kamerbrief gelezen en geconstateerd dat de staatssecretaris voorlopig geen besluit wil nemen op het project Ternaard. Het is op dit moment onduidelijk wat het ministerie van ons vraagt. We gaan er vanuit dat dit langlopende vergunningsproces binnen het wettelijke kader wordt afgerond onder voorwaarde dat de Waddenzee geen nadelige effecten ondervindt.”
Van den Beukel ziet wel dat de gaswinning in de Waddenzee gevoelig ligt. “De Waddenzee ligt veel mensen na aan het hart. En omdat veel mensen denken: we moeten toch van het gas af?” Hij denkt dat doorgaan met boren daarom politiek gezien lastig te verdedigen valt. “De staatssecretaris is dit hoofdpijndossier liever kwijt dan rijk.”
Aan de andere kant is het belang voor de NAM groot, vertelt Van den Beukel. “De hoeveelheid gas die hier gewonnen kan worden is vrij groot. Naar verwachting gaat het om ongeveer 5 miljard kuub, met een mogelijke range van 1 tot 8 miljard kuub. Van alle nieuwe potentiële gasvelden die NAM nog niet heeft ontwikkeld, is dit verreweg de grootste.”
Het bedrijf zal dan ook niet zomaar opgeven, verwacht hij. Hij denkt dat het bedrijf met een andere voorstel zal komen. “Met een maximale winning van bijvoorbeeld 2 miljard kuub.” Het mijnbouwbedrijf krijgt nog de mogelijkheid om aan te tonen dat minder winning geen milieuschade oplevert. De vraag rijst of het economisch interessant is om minder gas te winnen. Van den Beukel denkt van wel. Een winning van 1 of 2 miljard kuub zal volgens de energiedeskundige “nog zeer winstgevend zijn”.
Het besluit van de minister en de motie van de Tweede Kamer om geen nieuwe gaswinning onder het Wad toe te staan, hebben nog een ander gevolg voor de NAM. Het bedrijfsonderdeel waar onder andere de gaswinning van het bedrijf in Friesland onder valt, wordt minder waard. Een groot deel van het bedrijf staat namelijk in de verkoop.
“Het veld bij Ternaard valt onder de gasvelden en infrastructuur in Friesland. Voor de waarde van dit pakket is dit besluit geen goed nieuws”, zegt Van den Beukel. Wel maakt het de verkoop makkelijker, omdat er nu in ieder geval duidelijkheid is over het gasveld bij Ternaard: “Potentieel het waardevolste veld van dit bedrijfsonderdeel”.