Dinsdagavond half 8, de centrale ruimte en belendende klaslokalen van de Burgerschool zitten mudvol bezorgde ouders. Vanavond zal Trees Galama van stichting ROOBOL een toelichting geven op het vertrek van Germ de Vries, directeur van de Burgerschool in Dokkum.
Een van de ouders opent de avond met een verhaal hoe de ouders en kinderen ´hun´ Burgerschool altijd hebben ervaren. Een openbare school, een veilige en warme school, waar alle kinderen welkom zijn, van hoogbegaafd tot leerlingen met een rugzakje. De pedagogische opdracht van zo´n school is groot en werd jarenlang uitstekend opgepakt en uitgevoerd door het team. Sinds het aantreden van Germ de Vries als directeur is de school enorm opgebloeid, hebben er grote positieve ontwikkelingen plaatsgevonden en wordt hij door leerlingen, ouders en zijn hele team op handen gedragen. Hij stipt ook even aan dat Germ in 2011 ´schoolleider van het jaar´ is geworden, ´dat word je toch niet zomaar´. Kinderen floreren onder het schoolklimaat dat Germ heeft opgezet, en er is onderwijs op alle niveaus voor de leerlingen. ´Meester Germ is het hart van deze school, en nu gaat hij weg per 1 januari 2015. Dat nieuws kregen wij als ouders en kinderen te horen op 20 november, en wij weten nog steeds niet waarom. Wij vinden als ouders, OR en MR gezamenlijk dat u ´onbehoorlijk bestuur´ toont als directeur/bestuurder van stichting ROOBOL in deze hele zaak.´
Dan komt meester Germ zelf naar voren en neemt kort het woord. Hij licht toe hoe hij het geregeld heeft met de vervanging van twee vertrekkende leerkrachten. ´Ik ga ervan uit dat het zo allemaal goed voor elkaar komt voor onze school.’
Daarna meldt een ouder/OR-lid dat ouders collectief ongerust, in verwarring, ontzet en boos zijn over het zelfgekozen vertrek van Germ. De ouders weten helemaal niets over het hoe en waarom. Hij stelt de vraag ´wat het voorstelt, vertrekken in goed onderling overleg. Wij denken dat Germ de Vries móet vertrekken. Hier is het onderwijsklimaat op de Burgerschool in gevaar. Wij houden u, mevrouw Galama, persoonlijk verantwoordelijk voor het vertrek van onze directeur, en dat nota bene halverwege het schooljaar! Onvoorstelbaar. Wij willen een onafhankelijk onderzoek naar deze zaak, en naar uw functioneren. Wij zeggen het vertrouwen in u op als bestuurder van ROOBOL.´.
Dan mag Trees Galama het woord voeren. Allereerst geeft ze aan ´te betreuren´ dat de verklaring op 20 november is uitgegaan en dat deze avond voor uitleg aan de ouders nu pas, op 2 december, plaatsvindt. Dat had anders gekund. Ze wil verder geen ´details´ naar buiten brengen, behalve dat het vertrek van Germ ´samen en in goed overleg is gegaan. ´ Na veel hangen en wurgen en doorvragen wil mevrouw Galama aan het einde van de avond duidelijker zijn; ze zegt dat Roobol een onderwijsvisie geformuleerd heeft, nu vindt de uitwerking daarvan plaats; ´Germ had steeds meer moeite met het uitvoeren van deze visie. We verschilden soms van opvatting. Disfunctioneren is hier niet aan de orde. Als Germ niet weg was gegaan hadden we hier niet gestaan.´ Als zij tijdens de avond een ouder wat op ziet schrijven vraagt ze deze direct: ‘Bent u een ouder of van de pers?’ De onderwijsvisie van ROOBOL kent een aantal punten (talentontwikkeling, elke school een eigen onderwijsconcept, meertaligheid en vreedzame school), hierover waren Germ en zij ‘het op sommige vlakken niet eens’. Schermend met ‘de privacy van de directeur’ wil zij daar verder niet op ingaan. Ook is drietaligheid op de Burgerschool een punt van discussie bij de ouders, dat past niet op deze school met een aantal allochtone kinderen en kinderen met een rugzakje. Daarover is men in gesprek, aldus mevrouw Galama.
Conclusie van deze avond: onrust op school, grote bezorgdheid en onbegrip bij ouders/begeleiders en team die niet weggenomen zijn. Vaders en moeders die huilend het woord gevoerd hebben voor hun kinderen en schooldirecteur. Opgezegd vertrouwen in een bestuurder van een stichting die in clichés sprak over onderwijsvisie en veelal bleef hangen in politiek correcte vaagheden. De vraag naar een onafhankelijk onderzoek…..Sommige ouders willen nagaan of ze via een beroep op de wet openbaarheid van bestuur (de Wob) meer boven tafel kunnen krijgen. Het laatste woord is hier nog niet over gesproken.