Een idee uit Groningen, maar door de ogen van Friezen: de Fryske scheurkalender · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

Een idee uit Groningen, maar door de ogen van Friezen: de Fryske scheurkalender

donderdag 20 oktober 2022

DRACHTEN/DOKKUM – Zo’n 1.500 Friezen stuurden een foto in, maar er zijn maar 320 die een plekje hebben gekregen in de Fryske Scheurkalender van 2023. De derde editie van de kalender werd in Drachten gepresenteerd. Gek genoeg is de Fryske Scheurkalender een initiatief van een Groninger, Hent Hamming. In 2015 bracht hij voor het eerst de Groninger Scheurkalender uit. Met een specifiek idee, zegt Hamming: “Als je de mensen het zelf vraagt, staan we er een stuk minder beroerd voor dan dat je anderen over je laat schrijven.”

De provincie door de ogen van Friezen

Als Hamming in de media las over zijn eigen provincie, kwam altijd een negatief beeld naar voren. “Arm, krap, klein, aardbevingen, ellende. Maar er gebeuren ook mooie dingen. Als je het mij zo vragen zou ik iets heel anders zeggen.” Zo kwam het plan om zijn Groningen te laten zien. “Met een beetje zelfspot. Maar dat idee is overgewaaid naar de provincies eromheen.” Zo ook naar Fryslân, waar in 2020 de eerste kalender uitkwam. In de nieuwe editie staan onder andere het bos bij De Slotplaats in Bakkeveen en het drooggevallen Wad bij Hollum. “We stellen mensen de vraag wat hen beweegt, emotioneert of raakt. Daar maken mensen een foto van, die ze kunnen insturen”, zegt Hamming. Dat mag dus van alles zijn.

Dan is het een jaar lang wachten tot we gaan presenteren, om te horen of de jury hem ook selecteert voor de kalender.” Die presentatie was woensdag in de Sluisfabriek in Drachten. “Gemeente Smallingerland vindt het leuk dat we dit jaar de kalender hier presenteren.” Hoewel het de ‘Fryske’ Scheurkalender heet, is de tekst op de kalender niet in het Fries geschreven. Maar daar mag gerust verandering in komen, zegt Hamming. “We zijn één groot experiment, dus alle suggesties zijn welkom. Ik hoop dat de boel een beetje positief ontspoort. Iedereen die mee wil doen, mag meedoen.” Wie in de Fryske Scheurkalender van 2024 wil komen, kan tot halverwege augustus een foto insturen.

Auteur: Omrop Fryslân (bron)
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?