Een hondenbeet, wat moet ik doen? · Foto('s): 
RECLAME

Een hondenbeet, wat moet ik doen?

maandag 17 april 2023

LEEUWARDEN – Je loopt in het park als er opeens een hond op je afrent en je in jouw been bijt. Of de hond van de buren die op je springt en je in de hand bijt. Ieder jaar gaat het duizenden keren mis, sterker nog, uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks 150.000 hondenbeten plaatvinden. Een hondenbeet kan tot letsel leiden. Soms gaat het om een oppervlakkige hondenbeet met licht letsel tot gevolg. Maar een beet van een hond kan ook voor ernstig letsel zorgen, zoals een diepe bijtwond, spierletsel, zenuwletsel en zelfs amputatie van vingers of andere ledenmaten. Een hondenbeet in het gezicht kan zelfs blindheid geven.

Lijdt je schade als gevolg van een hondenbeet, dan kun je een letselschade advocaat inschakelen. Deze stelt dan de aansprakelijke partij aansprakelijk en zorgt dat de letselschade als gevolg van de hondenbeet vergoed wordt. Maar wie is er eigenlijk aansprakelijk voor een hondenbeet en welke letselschade komt voor een vergoeding in aanmerking?

Gevaar op tetanusinfectie

Een groot gevaar bij een hondenbeet is een tetanusinfectie. Tetanus is een bacterie die voor ernstige ziektes kan zorgen. Daarom is het van groot belang dat indien je gebeten door een hond bent, je direct naar een arts gaat. Deze kan een tetanusprik geven welke kan voorkomen dat je besmet wordt met de tetanusbacterie.

Wie is aansprakelijk voor letselschade door een hondenbeet?

Stel dat u gebeten bent door een hond. U liep naar de supermarkt als een loslopende hond opeens agressief op u afkomt en u hard in uw been bijt. Het gevolg is been letsel. Als gevolg hiervan is er een zenuwbeschadiging ontstaan en als gevolg hiervan bent u uitgeschakeld voor uw werk. U zit thuis en krijgt nog maar 90% van uw salaris. De structurele overuren en uw onregelmatigheidstoeslag worden niet doorbetaald. Ook mist u een bonus. In plaats van dat u meer inkomen heeft, is er minder inkomen en maakt u ook nog eens veel kosten waardoor uw besteedbaar inkomen nog lager is. De vraag is dan wie u voor de ontstane letselschade aansprakelijk stellen kunt. 

Aansprakelijkheid voor dieren is opgenomen in het Burgerlijk Wetboek en wel in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel luidt als volgt: 

“De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.” Toegepast op een hondenbeet betekent dit dat de hondenbezitter aansprakelijk is voor de door u geleden schade. 

Wat te doen na een hondenbeet?

U kunt als gevolg van een hondenbeet ernstig en blijvend letsel oplopen. Uiteraard wilt u dan de schade die u als gevolg hiervan lijdt verhalen op de aansprakelijke partij. Dat is dus de hondenbezitter. Maar ok succesvol een letselschadevergoeding te kunnen claimen, moet u wel bewijzen dat u gebeten bent door de hond van de persoon die u aansprakelijk wil stellen. Hiervoor is een getuige van groot belang. Is er een getuige van de hondenbeet? Vraag deze persoon dan om diens contactgegevens zodat u om een getuigenverklaring kunt vragen. Niet iedere hondenbezitter zal namelijk vrijwillig meewerken en uw schade vergoeden.

Geen verplichte verzekering tegen aansprakelijkheid

Bent u betrokken bij een verkeersongeval met een motorvoertuig als tegenpartij, dan kunt u altijd een letselschadevergoeding ontvangen als de tegenpartij aansprakelijk is. In Nederland geldt voor motorvoertuigen namelijk een verzekerplicht. Voor hondenbezitters geldt een dergelijke verplichte verzekering niet. Bij een hondenbeet is het dus belangrijk dat u de hondenbezitter vraagt of deze een schadeverzekering heeft. Anders moet de hondenbezitter zelf uw schade vergoeden en dit kan tot moeilijkheden leiden als de tegenpartij geen verhaal biedt.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   nieuws@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?