Een erfenis vereffenen? Raadpleeg een erfrechtadvocaat  · Foto('s): 
RECLAME

Een erfenis vereffenen? Raadpleeg een erfrechtadvocaat 

woensdag 15 december 2021

LEEUWARDEN – Als je een dierbare verliest, volgt een periode van verdriet en rouw. Terwijl emoties op de voorgrond staan, moet je samen met de andere nabestaanden allerlei zaken regelen. Het wordt er niet makkelijker op als jij verantwoordelijk bent voor het vereffenen van de nalatenschap. Jij dient er dan bijvoorbeeld zorg voor te dragen dat de schulden van de erfenis worden voldaan. Een nalatenschap moet in beginsel worden vereffend als de nalatenschap beneficiair is aanvaard. Samen met de andere erfgenamen ontvang je dan wel de baten (die over zijn na het betalen van de schulden) uit de erfenis, maar je bent niet met je eigen vermogen aansprakelijk voor de schulden. Het is ontzettend belangrijk om secuur te werk te gaan als vereffenen bij jou aan de orde is. 

Op die manier kun je voorkomen dat jij de schulden moet betalen die je overleden dierbare nalaat. Daarom is het raadzaam om een erfrechtadvocaat in de arm te nemen, zodat je ervan verzekerd bent dat het vereffenen van de nalatenschap op de juiste wijze gebeurt.

Professionele vereffenaar

Ongeacht de beslissing die je neemt, is het goed om te weten dat je de erfenis niet alleen mag afwikkelen. Je bent immers vereffenaar samen met alle andere erfgenamen. Daarbij komt dat je bij de kantonrechter zo spoedig mogelijk een melding moet doen van een negatieve erfenis. Als dat nodig is, kan die maatregelen treffen richting de eventuele schuldeisers. Als je dit niet op tijd doet, kan het alsnog vervelende gevolgen hebben voor je privévermogen. Hoe dan ook is het vereffenen van een erfenis nooit eenvoudig. Dat komt vaak doordat de samenstelling van de erfenis zo complex is, dat je er onmogelijk wijs uit kunt worden. Daarnaast komt het geregeld voor dat familieleden die erfgenaam zijn geen goede verstandhouding hebben met de andere erfgenamen.

Een advocaat die is gespecialiseerd in het erfrecht kan je echter bijstaan met raad en daad. Die kan als professionele vereffenaar optreden en heeft dagelijks van doen met deze materie. Bovendien is het een prettige gedachte dat jij je op het rouwproces kunt richten en je over de juridische zaken geen zorgen hoeft te maken.

Uittreksel CTR

Bij het vereffenen van een nalatenschap is er nog een kanttekening. Je kunt er namelijk niet zomaar vanuit gaan dat het testament dat je bij de erflater of erflaatster in huis vindt, daadwerkelijk het laatste testament is. Voor de zekerheid dien je altijd een uittreksel op te vragen bij het Centraal Testamentenregister CTR. Het is al menigmaal voorgekomen dat erfgenamen een nalatenschap hebben verdeeld op basis van een testament dat ze bij de overleden persoon in huis hebben gevonden, terwijl dat niet het laatste testament was. Door een check te doen, kun je problemen voorkomen.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?